Anasayfa / Zeytinyağı / Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?
Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler
Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir

İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik
göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan  yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur.  Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir.

İyi bir naturel zeytinyağı zeytin meyvasının taze tat, koku , ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır..

…“Zeytinyağı genellikle salata ve yemeklerde kullanılıyor.  Halkımız, çok düşkün olduğu halde kızartmalarda zeytinyağı kullanabileceğini ve daha lezzetli yemekler hazırlayabileceğini bilmiyor. Zeytinyağının asit oranı ile ilgili de halk arasında yanlış bir kanı var.  Asit oranı yükselirse sağlığa zararlı olacağı sanılıyor.  Bu çok yanlış bir kanı.  Kelime olarak “asit”, delici, parçalayıcı gibi anlamları akla getiriyor olsa gerek ama zeytinyağı asidinin kimyasal asitle bir alakası yoktur.

Sanıldığının aksine zeytinyağının asidinin düşük olması tek başına iyi bir yağ olmasını sağlamıyor. Zeytinyağında aslolan nefaset.  Zeytinin niteliği ve zeytinyağının zeytinin karakterine uygun bir şekilde çıkarılması kaliteyi belirliyor.  İyi bir zeytinyağı kendini kokusu ve tadıyla ele verir.  Bir parça taze köy ekmeğini iyi bir zeytinyağına bandığınızda genzinizde hafif bir meyve tadı bütün duygularınızı uyarmalı. Yasam sevincinizi kutsamak için bu mucizevi sıvıdan daha doğal ve sağlıklı ne olabilir ki.

Zeytinyağının tadı nasıl olmalı?Zeytinyağının tadını ve kalitesini kontrol etmek için bir oleolog olmanız şart değil. Zeytinyağı tadım kriterlerini evinizde uygulayarak da pek ala kaliteli zeytinyağını tanıyabilirsiniz. Zeytinyağının tadımına geçmeden önce kokusuna bakılmalıdır. Hakiki bir sızma zeytinyağında mutlaka taze meyve kokusu almalısınız. Zeytin meyvesinin aromatik kokusu ve bazen de civardaki ağaçların doğal kokuları (defne, elma ağacı, taze çimen) zeytinyağında mutlaka olması gereken kokulardır. Bunun yanında zeytin ağacının yetiştiği yöreye özgü bir çiçek / ot varsa onun da kokusunu duyabilirsiniz. Koku zeytinyağının karakterini belirler.

 

Zeytinyağınızdaki doğal kokuları özümsedikten sonra sıra tadıma geliyor. Zeytinyağını tadarken “meyvemsilik, acılık ve yakarlık” olmak üzere üç kriter bulunuyor. Tadımın köşe taşı olan bu kriterlere göre zeytin meyvesinin yalnız kokusu değil tadını da almanız, zeytinyağını içerken genzi yakan hafif bir yakarlık hissetmeniz ve tattığınız yağın dilinizi buran bir acımsılığının olması gerekiyor.

POZİTİF ÖZELLİKLER:

Meyvemsilik: Yağ tadıldığında bir meyve aroması alınır. Bu yağın özelliklerini yeşil ya da olgun sağlıklı taze meyveden elde edildiğinin sezilmesini sağlar. Yağ yeşil zeytinden elde edilmiş ise aroma yeşil meyveyi anımsatır. Yağ olgun zeytinden elde edilmiş ise aroma yeşil ve olgun (siyah) meyveyi birlikte anımsatır. Zeytinin yetiştirildiği yere gore çağla, badem, enginar ve elma gibi farklı meyve aromaları da içerebilir.

Acılık: Yeşil zeytinden veya rengi dönüş aşamasındaki zeytinlerden üretilmiş yağın karakteristik (belirgin, keskin) ilk tadıdır. Dilin “V” bölgesindeki tomurları (dilin ucu) ile bulunur.

Keskinlik/Yakıcılık: Yağın duyu karakteristiği olan genizde yakma hissi, çoğunlukla mevsimin başlangıcında hala yeşil olan zeytinlerden üretilen yağlarda hissedilir. Bu his, ağız boyunca algılanabilir, özellikle boğazda hissedilir.

* Natürel Sızma Zeytinyağı’nda pozitif özelliklerin derecesi ne kadar yüksek ise, kalitesi o kadar iyidir.

NE KADAR AZ ASİT, O KADAR LEZZETLİ ZEYTİNYAĞI

Sezonda sıkılan, hasarlı olmayan, iyi durumdaki zeytin genelde 0,8 altında asit veriyor. Ne kadar düşük asit olursa zeytinyağı o kadar iyi olur. Bu zeytinin durumuna bağlı. Asit derecesinin ne kadar sıfıra yakın olursa o kadar lezzetli ve besleyici değerler açısından iyi oluyor”

WhatsApp WhatsApp İletişim