Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?


Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir

İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik
göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan  yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur.  Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir.

İyi bir naturel zeytinyağı zeytin meyvasının taze tat, koku , ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır..


…“Zeytinyağı genellikle salata ve yemeklerde kullanılıyor.  Halkımız, çok düşkün olduğu halde kızartmalarda zeytinyağı kullanabileceğini ve daha lezzetli yemekler hazırlayabileceğini bilmiyor. Zeytinyağının asit oranı ile ilgili de halk arasında yanlış bir kanı var.  Asit oranı yükselirse sağlığa zararlı olacağı sanılıyor.  Bu çok yanlış bir kanı.  Kelime olarak “asit”, delici, parçalayıcı gibi anlamları akla getiriyor olsa gerek ama zeytinyağı asidinin kimyasal asitle bir alakası yoktur.

Sanıldığının aksine zeytinyağının asidinin düşük olması tek başına iyi bir yağ olmasını sağlamıyor. Zeytinyağında aslolan nefaset.  Zeytinin niteliği ve zeytinyağının zeytinin karakterine uygun bir şekilde çıkarılması kaliteyi belirliyor.  İyi bir zeytinyağı kendini kokusu ve tadıyla ele verir.  Bir parça taze köy ekmeğini iyi bir zeytinyağına bandığınızda genzinizde hafif bir meyve tadı bütün duygularınızı uyarmalı. Yasam sevincinizi kutsamak için bu mucizevi sıvıdan daha doğal ve sağlıklı ne olabilir ki.

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum