Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim ? saklamalıyım ?

Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim / Saklamalıyım ?


Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim ?

Bu konuda en fazla özen göstermemiz gereken husus, zeytinyağının direk güneş ışığı ile temas etmemesini sağlamaktır.  Eğer bunu sağlayamazsanız, zeytinyağınız çok kısa bir süre içerisinde hiç şüphe yoktur ki bozulacaktır.

“Nuovo Olio, Vino Vecchio” yani, “Zeytinyağını gençken, şarabı yaşlıyken tüketmek en iyisidir.”

ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR?

Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim ? saklamalıyım ?
Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim ? Saklamalıyım ?

Işık, sıcaklık, hava ve zaman gibi etmenlerden zeytinyağı etkilenmektedir. Zeytinyağını saklamanın en ideal yolu nem olmayan, oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke, seramik ya da cam kutularda saklanmalıdır.

Oda ya da bulunduğu yani saklandığı ortam sıcaklığı 14 derece civarında olmalıdır. Zeytinyağı metal ya da plastik kaplara saklanmamalıdır. Ayrıca zeytinyağı buzdolabında da saklanmamalıdır.

…krom nikel, cam, teneke (Tercihen laklı tenekeler)  ve toprak kaplar zeytinyağınızı en iyi saklayan dört malzemedir. Tavsiye edilen bu kapların içerisinde bulunan yağlarımızı ise serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamamız gerekir.  Zeytinyağının bir özelliği de, bulunduğu ortamın kokusunu çok hızlı bir şekilde içerisine almasıdır.  Özellikle ev hanımlarımızın yaptığı hatalardan bir tanesi, mutfaklarında kullandıkları yağı, mutfak tüpünün olduğu dolaba koymaktır ki, bu çok büyük bir hatadır.  Çünkü tüpünüzün bulunduğu ortamda gazın kokusu zeytinyağınıza nüfuz edecek ve tadı bozulacaktır.

Yukarıdaki önerilerimizi listelemememiz gerekirse zeytinyağı;
A-) Kokusuz    B-) Rutubetsiz   C-) Karanlık D-) Serin Ortamlarda
1-)Toprak    2-)Kromnikel
3-)Teneke (tercihen laklı)  4-)Cam kapların içinde bulundurulmalıdır.

Peki zeytinyağı buzdolabında saklanır mı?

Natürel bir zeytinyağı, 5 °C – 6°C sıcaklıkta katılaşır. Buzdolabında saklanan zeytinyağlarında donma gerçekleşir. Yapısı katılaşır, rengi dumanlı bir hal alır. Bu normal bir durumdur. Bu durumda, zeytinyağınızın yapısı bozulmuştur dememiz yanlış olur. Oda sıcaklığında bırakıldığında, tekrar eski akışkan halini alacak ve rengi berraklaşacaktır.

Ancak, buzdolabında şişenin kapağında buğulanma nedeniyle oluşan su damlacıkları, yağın üzerine damlayabilir ve yağın acılaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle, buzdolabında saklanması önerilmez.

HAVA: Zeytinyağı hava ile temas ettiğinde oksitlenmeye başlar. Oksitlenen zeytinyağının tat, koku, renk ve aromasında olumsuz yönde farklılıklar meydana gelip, yapısında bozulma gerçekleşir. Bu durumda;

Zeytinyağını koyduğumuz şişelerin kapaklarında herhangi bir hava geçirgenliği olmaması gerekmektedir.
Şişelerin kapakları sıkıca kapanmalıdır.
Mümkün olduğunda şişeler ağzına kadar dolu olarak saklanmalıdır ki, şişenin ağız kısmındaki hava boşluğundaki oksijenden oksitlenme meydana gelmesin.

ZAMAN: Zeytinyağının raf ömrü 24 ay olarak belirlenmiştir. Ancak tüm özelliklerini koruyabilmesi için ortalama süresi 1-1,5 senedir. 1,5 seneden sonra zeytinyağının sahip olduğu karakteristik özelliklerinde kayıplar başlar. Bu nedenle;

Alışveriş yaparken zeytinyağlarının üretim tarihlerini kontrol etmenizi, en yakın üretim tarihli olanı almanızı tavsiye ederim.
Daha fazla bekleyen zeytinyağında bir bozulma meydana gelmez. Ancak, aroması değişir ve renginde açılma meydana gelir. Besin değerlerinde de azalma meydana gelebilmektedir.
IŞIK: Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan zeytinyağının tadında acılaşma gerçekleşir. Güneş ışığının bu olumsuz etkisinden zeytinyağımızı korumak için;

Zeytinyağımızı, güneş ışığı görmeyen; mümkünse koyu renkli cam şişelerde muhafaza etmemiz gerekmektedir.
Zeytinyağı alışverişimiz sırasında, marketlerde güneş ışığına direkt maruz bırakılıp bırakılmadığına dikkat etmeliyiz.
Koyu renkli şişelerde satılan ürünlerin, tercih edilmesi önerilmektedir.

SICAKLIK: Zeytinyağının en ideal saklama sıcaklığı 18°C ‘dir. Evinizde özellikle en serin ve ışık görmeyen dolaplar, muhafazası için uygundur. Yaz aylarında ise, 18°C sıcaklığın üzerinde seyreden hava koşullarından dolayı, zeytinyağının muhafaza edildiği ortamın oda sıcaklığından fazlası olmamasına dikkat edilmelidir.  Yüksek sıcaklıkla birlikte, zeytinyağının yapısı, tadı ve kokusu bozulmaya başlar.

 

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.