Zeytinyağı ve beslenme

Zeytinyağı ve Beslenme

Mehmet Palu
Sosyal MEDYA

Mehmet Palu

Mehmet Palu
Gıda Teknikeri
+90 537 916 28 53
Bursa / Gemlik / Umurbey
palu.mehmet16@gmail.com
Mehmet Palu
Sosyal MEDYA

ZEYTİNYAĞI VE BESLENME

Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan zeytinyağını özel kılan yapısında bulunan bulunan tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve fenolik bileşenlerdir. Tekli doymamış yağ asiti içeriği yüksek olan yağlar, sağlıklı beslenme için en çok tercih edilen yağlardır, çünkü bir yandan kötü kolesterolü (LDL) düşürürken diğer yandan da iyi (HDL) kolesterolü yükseltirler. E vitamini ve fenolik bileşenler ise çok güçlü antioksidan özelliklere sahiptirler

Zeytinyağı, insan vücudu için gerekli olan “E Vitamini” kaynağı ve meyve suyu gibi natürel tüketilebilen tek yağ olma özelliği ile kendine has renk, koku, tat ve aromasıyla beslenmede çok önemli bir konuma sahiptir.

Zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi halinde başta “kanser” olmak üzere şeker ve tansiyon gibi bazı hastalık riskini azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sindirim sistemi, kemik yapısı, beyin ve sinir dokuları üzerinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır.

Zeytinyağı, Kalp-damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolesterolün, damar tıkanıklığına yol açan “LDL” bileşenini azaltıcı rol oynarken, yararlı ve koruyucu olan “HDL” bileşenini değiştirmez. Bu özelliği ile kalp sağlığı açısından en uygun yağdır. Zeytinyağı, kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma “risk”ini azaltmaktadır.
Zeytinyağı, Sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitliğini azaltarak gastrit veya düodenal ülserlere karşı koruyucu bir rol oynamaktadır.

Zeytinyağı, Safra salgısını canlandırıcı, safra kompozisyonunu düzenleyici ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı özellikleri ile safra taşı oluşumunu azaltmakta ve taşların erimesine yardımcı olmaktadır.

Zeytinyağı, Bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyici özelliği vardır. Tüm yağlar arasında en dengeli kimyasal pozisyona sahip olduğundan kemik mineralizasyonunun iyileşmesini sağlamakta ve normal kemik gelişimine yardımcı olmaktadır.

Zeytinyağı besin değerleri tablosu

zeytinyağı besin değerleri tablosu
zeytinyağı besin değerleri / çeşitleri tablosu
Mehmet Palu - Gemlik Zeytini yazar

Mehmet Palu
Gıda Teknikeri
+90 537 916 28 53
Bursa / Gemlik / Umurbey
palu.mehmet16@gmail.com

Spread the love
  • Yum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.