Anasayfa / Zeytinyağı / Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması
Zeytin Satın al
Ana içeriğe atlaAraç çubuğuna atla WordPress hakkında Gemlik zeytin ve zeytinyağı | Gemlikzeyt… 55 yorum moderasyon bekliyor Yeni Yazıyı görüntüle Blog2Social Contact Form 7 Style SEO Sahifa Clear Cache Merhaba, GemlikZeytini Çıkış Yap Yardım Ekran tercihleri Enjoying WP User Frontend? Hope that you had a neat and snappy experience with the tool. Would you please show us a little love by rating us in the WordPress.org? Sure! I'd love to! I've already left a review Never show again Yazıyı düzenle Yeni ekle WPUF Icon WP Kullanıcı Arayüzü - Sürüm 3.1.0 WP Kullanıcı Arayüzü yeni sürümüne hoşgeldiniz. Nelerin 3.1.0 sürümünde değiştiğini görmek için bakın. Neler Yeni? Bu uyarıyı görmezden gel. The following required plugins are currently inactive: Taqyeem, Taqyeem - Buttons Addon and Taqyeem - Predefined Criteria Addon. Begin activating plugins | Dismiss this notice Bu mesajı gizle. Başlığı buraya girin Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması Kalıcı bağlantı: https://www.gemlikzeytini.gen.tr/zeytinyagi-tekno…inin-depolanmasi/ ‎Düzenle Ortam Ekle Form Ekle GörselMetin Paragraf Kelime sayısı: 1009 En son GemlikZeytini tarafından 31 Ocak 2016 tarihinde saat 11:48 iken düzenlendi Paneli aç/kapa: Image Auto Poster Choose images to Pin Check all Paneli aç/kapa: WPUF Formu Learn more Paneli aç/kapa: WPUF Lock User Lock Post Lock user from editing this post from the frontend dashboard Paneli aç/kapa: Оригинальные тексты Yandex Webmaster Добавлять текст в сервис Оригинальные тексты Yandex Webmaster ? При публикации При обновление Paneli aç/kapa: Auto-Post on Social Media Custom Sharing & Scheduling Info Customize & Schedule Social Media Posts Facebook Instant Sharing: Auto-posts for Facebook Profiles will be shown in the "Instant Sharing" tab on your "Posts & Sharing" navigation bar and can be shared on your Facebook Profile by clicking on the "Share" button next to your auto-post. Social Media Auto-Posting Info enable Auto-Posting PREMIUM Paneli aç/kapa: Yayımla Değişiklikleri önizle (yeni pencerede açılır) Durum: Yayımlanmış Düzenle Durumu düzenle Görünürlük: Herkese açık Düzenle Görünürlüğü düzenle Yayımlandığı tarih: 6 Şub 2016 @ 22:55 Düzenle Tarih ve zamanı düzenle Çöpe taşı Paneli aç/kapa: Kategoriler Tüm kategoriler En çok kullanılan Gemlik Zeytinyağı Firmalar Gemlik Zeytin Genel Sağlık ve Güzellik Yeşil Zeytin Zeytin Hakkında Zeytin ve Ekonomi Zeytin Yetiştiriciliği Zeytinyağlı Sabun + Yeni kategori ekle Paneli aç/kapa: Etiketler Yeni etiket ekle Etiketleri virgül ile ayırın En çok kullanılan etiketler arasından seç Paneli aç/kapa: Öne çıkan görsel Öne çıkan görsel belirle Paneli aç/kapa: XML Sitemap Priority Leave empty for automatic Priority as configured on Ayarlar > XML Sitemap. Exclude from XML Sitemap Paneli aç/kapa: Sahifa - More Options Hide Post Meta Hide Author Information Hide Share Buttons Hide Related Posts Hide Fly Check Also Box Paneli aç/kapa: Sahifa - Post Options Post Head Options Post Head Cover layout Display Sidebar Options Choose Sidebar Custom Styles Custom color Background Full Screen Background Ads Options Hide Above Banner Custom Above Banner Hide Below Banner Custom Below Banner Paneli aç/kapa: MashShare Social Sharing Options Social Media Image ADD IMAGE Optimal size for post shared images on Facebook, Google+ and LinkedIn is 1200px x 630px. Aspect ratio 1.9:1 Social Media Title 95 Characters Remaining This title is used by the open graph meta tag og:title and will be used when users share your content on Facebook, LinkedIn, or Google+. Leave this blank to use the post title Social Media Description 297 Characters Remaining This description is used by the open graph meta tag og:description and will be used when users share your content on Facebook, LinkedIn, and Google Plus. Leave this blank to use the post excerpt. Pinterest Image ADD IMAGE Pinned images need to be more vertical than horizontal in orientation. Use an aspect ratio of 2:3 to 1:3.5 and a minimum width of 600 pixels. So an image that is 600 pixels wide should be between 900 and 2100 pixels tall. Pinterest Description Place a customized message that will be used when this post is shared on Pinterest. Leave this blank to use the the post title Custom Tweet 257 Characters Remaining Based on the shortened post url and the current content above your tweet has a maximum of 140 characters. If this is left blank the post title will be used. Share Button Position Open Graph Type This is used by the open graph meta tag og:type. Leave this blank to use the default value "article". VALİDATE OPEN GRAPH DATA Paneli aç/kapa: Configure Rich Snippet Paneli aç/kapa: All in One SEO Pack Ana AyarlarSosyal Ayarlar Yardım PRO SÜRÜME YÜKSELT Snippet Önizleme Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması | Gemlik zeytin ve zeytinyağı | Gemlikzeytini.gen.tr https://www.gemlikzeytini.gen.tr/zeytinyagi-teknolojisi-zeytinyaginin-depolanmasi/ Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması Çeşitli sistemlerle elde edilen natürel zeytinyağı tüketiciye sunulmadan önce, kalitesinde meydana Başlık Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması 55 characters. Most search engines use a maximum of 60 chars for the başlık. Açıklama Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması Çeşitli sistemlerle elde edilen natürel zeytinyağı tüketiciye sunulmadan önce, kalitesinde meydana 0 characters. Most search engines use a maximum of 160 chars for the açıklama. NOINDEX this page/post NOFOLLOW this page/post Bu sayfa/yazıyı iptal et Paneli aç/kapa: Özet Özet Özetler temanızda kullanabileceğiniz içeriğinizin özel olarak hazırlanmış kısa sürümleridir. Manuel özetler hakkında daha fazlasını öğrenin. Paneli aç/kapa: Geri izlemeleri gönder Geri izlemeleri gönder: Birden çok adresi boşlukla ayır Geri izlemeler blog sistemleri arasında bağlantı verildiğinde haberleşme yöntemidir. Eğer diğer WordPress sitelerine bağlantı verirseniz otomatik olarak geri bildirim ile haber verilecektir, başka bir şeye gerek yok. Paneli aç/kapa: Özel alanlar İsim Değer Anahtar tie_views Değer 54 Anahtar wpmdr_menu Değer 1 Yeni özel alan ekle İsim Değer Yeni girin Özel alanlar temanıza kullanabileceğiniz ekstra meta verilerini yazılarınıza ekleyebilmenize olanak sağlar. Paneli aç/kapa: Tartışma Yorumlara izin ver Geri izleme ve geri bildirimlere bu sayfada izin ver Paneli aç/kapa: Yazı kısa ismi Yazı kısa ismi zeytinyagi-teknolojisi-zeytinyaginin-depolanmasi Paneli aç/kapa: Yazar Yazar Paneli aç/kapa: Yorumlar Yorum ekle Henüz yorum yok. Paneli aç/kapa: Facebook Instant Articles Development Mode This post will not be available as Instant Article because the transformation raised some warnings. This post was transformed into an Instant Article with some warnings [Learn more | Transformer rule configuration | Toggle debug information] No rules defined for in the context of InstantArticle No rules defined for in the context of InstantArticle Submit this article even with warnings Paneli aç/kapa: NextScripts: Social Networks Auto Poster - Post Options URL to use for links, attachments and %MYURL%: Post to All Checked Networks Reset all SNAP data Shorten URL Auto - Post URL will be used Autopost to .... [Select All Accounts] [Unselect All Accounts] [Expand All Accounts] [Collapse All Accounts] [Show Only Selected] [Show All Accounts] Facebook (Facebook #0) [Post Now] Page - Gemlik Zeytini [210461539003327] Message Format: New post (%TITLE%) has been published on %SITENAME% Post Type:(What's the difference?) Text Post - just text message Image Post - big image with text message Text Post with "attached" blogpost URL to use: Auto - Post URL or globally defined URL will be used WordPress ile oluşturduğunuz için teşekkürler. Sürüm 5.0.3 Ortam panelini kapat Öne çıkan görsel Türe göre filtreleTarihe göre filtreleOrtamlarda ara Ortam dosyalarında ara... EKLENTİ DETAYLARI Zeytinyağı-teknolojisi-zeytinyağının-depolanması.jpg 9 Şubat 2019 172 KB 660 × 330 Resmi düzenle Kalıcı olarak sil URL https://www.gemlikzeytini.gen.tr/wp-content/uploads/Zeytinyağı-teknolojisi-zeytinyağının-depolanması.jpg Başlık Zeytinyağı teknolojisi zeytinyağının depolanması Altyazı Alternatif metin Tanım Smush 2 görsel azaltıldı.820,0 B ( 4.0% ) tarafından Görsel Boyutu: 171,6 KB İstatistikleri Gör Öne çıkan görsel belirle
Ana içeriğe atlaAraç çubuğuna atla WordPress hakkında Gemlik zeytin ve zeytinyağı | Gemlikzeyt… 55 yorum moderasyon bekliyor Yeni Yazıyı görüntüle Blog2Social Contact Form 7 Style SEO Sahifa Clear Cache Merhaba, GemlikZeytini Çıkış Yap Yardım Ekran tercihleri Enjoying WP User Frontend? Hope that you had a neat and snappy experience with the tool. Would you please show us a little love by rating us in the WordPress.org? Sure! I'd love to! I've already left a review Never show again Yazıyı düzenle Yeni ekle WPUF Icon WP Kullanıcı Arayüzü - Sürüm 3.1.0 WP Kullanıcı Arayüzü yeni sürümüne hoşgeldiniz. Nelerin 3.1.0 sürümünde değiştiğini görmek için bakın. Neler Yeni? Bu uyarıyı görmezden gel. The following required plugins are currently inactive: Taqyeem, Taqyeem - Buttons Addon and Taqyeem - Predefined Criteria Addon. Begin activating plugins | Dismiss this notice Bu mesajı gizle. Başlığı buraya girin Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması Kalıcı bağlantı: https://www.gemlikzeytini.gen.tr/zeytinyagi-tekno…inin-depolanmasi/ ‎Düzenle Ortam Ekle Form Ekle GörselMetin Paragraf Kelime sayısı: 1009 En son GemlikZeytini tarafından 31 Ocak 2016 tarihinde saat 11:48 iken düzenlendi Paneli aç/kapa: Image Auto Poster Choose images to Pin Check all Paneli aç/kapa: WPUF Formu Learn more Paneli aç/kapa: WPUF Lock User Lock Post Lock user from editing this post from the frontend dashboard Paneli aç/kapa: Оригинальные тексты Yandex Webmaster Добавлять текст в сервис Оригинальные тексты Yandex Webmaster ? При публикации При обновление Paneli aç/kapa: Auto-Post on Social Media Custom Sharing & Scheduling Info Customize & Schedule Social Media Posts Facebook Instant Sharing: Auto-posts for Facebook Profiles will be shown in the "Instant Sharing" tab on your "Posts & Sharing" navigation bar and can be shared on your Facebook Profile by clicking on the "Share" button next to your auto-post. Social Media Auto-Posting Info enable Auto-Posting PREMIUM Paneli aç/kapa: Yayımla Değişiklikleri önizle (yeni pencerede açılır) Durum: Yayımlanmış Düzenle Durumu düzenle Görünürlük: Herkese açık Düzenle Görünürlüğü düzenle Yayımlandığı tarih: 6 Şub 2016 @ 22:55 Düzenle Tarih ve zamanı düzenle Çöpe taşı Paneli aç/kapa: Kategoriler Tüm kategoriler En çok kullanılan Gemlik Zeytinyağı Firmalar Gemlik Zeytin Genel Sağlık ve Güzellik Yeşil Zeytin Zeytin Hakkında Zeytin ve Ekonomi Zeytin Yetiştiriciliği Zeytinyağlı Sabun + Yeni kategori ekle Paneli aç/kapa: Etiketler Yeni etiket ekle Etiketleri virgül ile ayırın En çok kullanılan etiketler arasından seç Paneli aç/kapa: Öne çıkan görsel Öne çıkan görsel belirle Paneli aç/kapa: XML Sitemap Priority Leave empty for automatic Priority as configured on Ayarlar > XML Sitemap. Exclude from XML Sitemap Paneli aç/kapa: Sahifa - More Options Hide Post Meta Hide Author Information Hide Share Buttons Hide Related Posts Hide Fly Check Also Box Paneli aç/kapa: Sahifa - Post Options Post Head Options Post Head Cover layout Display Sidebar Options Choose Sidebar Custom Styles Custom color Background Full Screen Background Ads Options Hide Above Banner Custom Above Banner Hide Below Banner Custom Below Banner Paneli aç/kapa: MashShare Social Sharing Options Social Media Image ADD IMAGE Optimal size for post shared images on Facebook, Google+ and LinkedIn is 1200px x 630px. Aspect ratio 1.9:1 Social Media Title 95 Characters Remaining This title is used by the open graph meta tag og:title and will be used when users share your content on Facebook, LinkedIn, or Google+. Leave this blank to use the post title Social Media Description 297 Characters Remaining This description is used by the open graph meta tag og:description and will be used when users share your content on Facebook, LinkedIn, and Google Plus. Leave this blank to use the post excerpt. Pinterest Image ADD IMAGE Pinned images need to be more vertical than horizontal in orientation. Use an aspect ratio of 2:3 to 1:3.5 and a minimum width of 600 pixels. So an image that is 600 pixels wide should be between 900 and 2100 pixels tall. Pinterest Description Place a customized message that will be used when this post is shared on Pinterest. Leave this blank to use the the post title Custom Tweet 257 Characters Remaining Based on the shortened post url and the current content above your tweet has a maximum of 140 characters. If this is left blank the post title will be used. Share Button Position Open Graph Type This is used by the open graph meta tag og:type. Leave this blank to use the default value "article". VALİDATE OPEN GRAPH DATA Paneli aç/kapa: Configure Rich Snippet Paneli aç/kapa: All in One SEO Pack Ana AyarlarSosyal Ayarlar Yardım PRO SÜRÜME YÜKSELT Snippet Önizleme Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması | Gemlik zeytin ve zeytinyağı | Gemlikzeytini.gen.tr https://www.gemlikzeytini.gen.tr/zeytinyagi-teknolojisi-zeytinyaginin-depolanmasi/ Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması Çeşitli sistemlerle elde edilen natürel zeytinyağı tüketiciye sunulmadan önce, kalitesinde meydana Başlık Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması 55 characters. Most search engines use a maximum of 60 chars for the başlık. Açıklama Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması Çeşitli sistemlerle elde edilen natürel zeytinyağı tüketiciye sunulmadan önce, kalitesinde meydana 0 characters. Most search engines use a maximum of 160 chars for the açıklama. NOINDEX this page/post NOFOLLOW this page/post Bu sayfa/yazıyı iptal et Paneli aç/kapa: Özet Özet Özetler temanızda kullanabileceğiniz içeriğinizin özel olarak hazırlanmış kısa sürümleridir. Manuel özetler hakkında daha fazlasını öğrenin. Paneli aç/kapa: Geri izlemeleri gönder Geri izlemeleri gönder: Birden çok adresi boşlukla ayır Geri izlemeler blog sistemleri arasında bağlantı verildiğinde haberleşme yöntemidir. Eğer diğer WordPress sitelerine bağlantı verirseniz otomatik olarak geri bildirim ile haber verilecektir, başka bir şeye gerek yok. Paneli aç/kapa: Özel alanlar İsim Değer Anahtar tie_views Değer 54 Anahtar wpmdr_menu Değer 1 Yeni özel alan ekle İsim Değer Yeni girin Özel alanlar temanıza kullanabileceğiniz ekstra meta verilerini yazılarınıza ekleyebilmenize olanak sağlar. Paneli aç/kapa: Tartışma Yorumlara izin ver Geri izleme ve geri bildirimlere bu sayfada izin ver Paneli aç/kapa: Yazı kısa ismi Yazı kısa ismi zeytinyagi-teknolojisi-zeytinyaginin-depolanmasi Paneli aç/kapa: Yazar Yazar Paneli aç/kapa: Yorumlar Yorum ekle Henüz yorum yok. Paneli aç/kapa: Facebook Instant Articles Development Mode This post will not be available as Instant Article because the transformation raised some warnings. This post was transformed into an Instant Article with some warnings [Learn more | Transformer rule configuration | Toggle debug information] No rules defined for
in the context of InstantArticle No rules defined for
in the context of InstantArticle Submit this article even with warnings Paneli aç/kapa: NextScripts: Social Networks Auto Poster - Post Options URL to use for links, attachments and %MYURL%: Post to All Checked Networks Reset all SNAP data Shorten URL Auto - Post URL will be used Autopost to .... [Select All Accounts] [Unselect All Accounts] [Expand All Accounts] [Collapse All Accounts] [Show Only Selected] [Show All Accounts] Facebook (Facebook #0) [Post Now] Page - Gemlik Zeytini [210461539003327] Message Format: New post (%TITLE%) has been published on %SITENAME% Post Type:(What's the difference?) Text Post - just text message Image Post - big image with text message Text Post with "attached" blogpost URL to use: Auto - Post URL or globally defined URL will be used WordPress ile oluşturduğunuz için teşekkürler. Sürüm 5.0.3 Ortam panelini kapat Öne çıkan görsel Türe göre filtreleTarihe göre filtreleOrtamlarda ara Ortam dosyalarında ara... EKLENTİ DETAYLARI Zeytinyağı-teknolojisi-zeytinyağının-depolanması.jpg 9 Şubat 2019 172 KB 660 × 330 Resmi düzenle Kalıcı olarak sil URL https://www.gemlikzeytini.gen.tr/wp-content/uploads/Zeytinyağı-teknolojisi-zeytinyağının-depolanması.jpg Başlık Zeytinyağı teknolojisi zeytinyağının depolanması Altyazı Alternatif metin Tanım Smush 2 görsel azaltıldı.820,0 B ( 4.0% ) tarafından Görsel Boyutu: 171,6 KB İstatistikleri Gör Öne çıkan görsel belirle

Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması

Zeytinyağı Teknolojisi / Zeytinyağının Depolanması

Çeşitli sistemlerle elde edilen natürel zeytinyağı tüketiciye sunulmadan önce, kalitesinde meydana gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun koşullarda saklanması gerekmektedir. Etkin ve sağlıklı bir depolama yapabilmek için zeytinyağının biyolojik ve kimyasal özellikleri ile depolama materyallerinin bazı özelliklerinin tam olarak bilinmesi gerekmektedir.
Günümüz zeytinyağı sanayii daha büyük üretim ünitelerine doğru yol aldıkça işletmelerde kullanılan depolama tanklarının kapasiteleri de üretim potansiyeli ile orantılı olarak artmaktadır.
Depolamada kullanılan bu tankların özelliklerini kısaca belirtmek gerekirse;
1-) Tanklar sıvı geçirgenliği olmayan maddelerden imal edilmelidirler.
2-) Tankların yapımlarında kullanılan maddeler yağa karşı fiziksel ve kimyasal olarak stabil olmalıdır.
3-) Yağı bozucu koku ve tatları bünyesine almamalı, oksidasyona neden olacak metalleri içermemelidir.
4-) Yağları hava ve ışıktan korumalı, yağı sabit sıcaklıkta tutmalıdır. Isı tercihen 15 º C olmalıdır.
a- Yer Altı Tankları :
Geleneksel yer altı tankları zeytinyağı depolanması için en çok kullanılan ve en uygun olanlarıdır. Bu tanklar iç yüzeylerinin uygun bir maddeyle ve yeterince kaplanmaları şartı ile;
– İyi bir depolama sağlarlar,
– Hava ve ışıktan korur ve,
– İstenilen en uygun sıcaklık derecesini temin ederler.
b- Yer Üstü Tankları :
Geleneksel yer altı tanklarının yapılmasında karşılaşılan zorluklar nedeniyle bunlara alternatif olarak daha basit ve kullanımı daha kolay yer üstü tankları imal edilmiştir. Uzun yıllar boyunca zeytinyağları, içleri kalaylı veya galvanizli saç bandonlarda, emaye döşeli kaplarda alüminyum depolarda oldukça iyi şartlarda depolanmışlardır. Ancak yapılan çalışmalar göstermiştir ki zeytinyağının kalitesini en iyi koruyarak muhafaza etmek için kullanılan en uygun materyal paslanmaz çelik tanklardır.Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli ?
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14- 15  C’dir.
– Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
-Zeytinyağları renkli cam şişelerde renkli camlı damacanalarda ve içi laklı teneke kutularda dolu olarak saklanmalıdır. Plastik bidonlar, kalaysız teneke veya saç kaplar uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık olarak uzunca bir süre hava ile temas
ederse yağ bozulmaya başlar; asitliği de yükselir.
-Usulüne uygun olarak saklanan naturel zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl; riviera ve rafine zeytinyağları 1.5 yıl dayanırlar.
Kaliteli Zeytinyağı Üretiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Zeytin yağı kalitesine etki eden faktörlerin etki derecelerine bakıldığında zeytinin olgunluk derecesinin % 50, zeytin hasat tekniğinin % 30, yağ çıkarma sisteminin % 15 ve muhafaza şeklinin de % 5 kaliteye etki etmekte olduğu bildirilmektedir.
Zararlılar açısından özellikle hasat öncesi zeytine zarar verdiği çok iyi bilinen Zeytin Sineği (Bactrocera olea Gml.) ile yeterince mücadele edilmelidir. Zeytin sineği zararlısına maruz kalan danelerden elde edilen yağlarda çeşitli biyokimyasal aktiviteler nedeni ile önemli kalite bozuklukları görülmektedir. Zeytin Sineği zararlısı yağın hidroliz (asitlik artışı) ve oksidasyonuna (ransidite = acılaşma) sebep olmasının yanında, yağ asidi kompozisyonuna da ve yağın sabunlaşmayan bileşikleri üzerine de etkilidir. Bu konuda yapılan araştırma sonuçları göstermiştir ki, zeytin sineği hasar yoğunluğuna bağlı olarak yağların doymuş yağ asitleri (genellikle palmitoleik, stearik ve linolenik) kompozisyonları artmış, oleik asit miktarları azalmıştır. Bunun yanında sabunlaşmayan bileşenlerden ve aynı zamanda da tabii bir antioksidan olan polifenol miktarını azaltmakta, sterol kompozisyonu üzerine de bazı olumsuz etkilerde bulunmaktadır.
Zeytin hasadında mutlaka mekanizasyona geçilmeli, eğer imkanlar elvermiyorsa hasat mutlaka elle yapılmalıdır.Çünkü elle hasatta sağlam ürün elde edebilme avantajı vardır. Çünkü mekanik olarak zarar görmüş zeytin çeşitli mikrobiyal faaliyetlere açık olabileceğinden daha çabuk bozulur, bu da yağ kalitesine doğrudan etki eder. Ağaçtan elle toplanmış zeytinler, yerden toplanmış ve zarar görmüş zeytinler ayrı ayrı şekilde işletmeye taşınmalı ve ayrı ayrı işlenmelidir
Hasat esnasında ve olgunlaşıp da kendiliğinden yere düşen zeytinlerin toprak ile kontaminasyonunu önlemek için ağaçların altına mutlaka brandalar konulmalıdır. Bu zeytinler de sağlam zeytinlerden daima ayrı olarak işlenmelidir.
Hasat edilen zeytinler mümkün olan en kısa yoldan ve en kısa zamanda, 25 cm.’yi geçmeyen tabakalar halinde ,hava almaya imkan veren ve taneye zarar vermeyen, bozulmalarına neden olan kızışmaları önleyen kafesli ve delikli plastik kasalar içerisinde kullanılarak fabrikaya ulaştırılmalı ve bekletilmeden yağa işlenmelidir. Özellikle, küfeler, jüt veya naylon çuvallar zeytin tanesini hırpalamakta,ezmekte ve mikrobiyal faaliyeti hızlandırmaktadır.
Yağ işlenme öncesinde eğer zeytinler bekletilecek ise, 25 –30 cm yüksekliği geçmeyen yığınlar halinde ve iyi havalandırılan yerlerde, mümkün ise tahta veya plastik kerevetlerde 2-3 gün civarında bekletilebilirler.
Fabrikalarda özellikle ürünün bol olduğu yıllarda bekletilmelerin önlenebilmesi için hasadın programlanarak yapılması gerekmektedir.
Düşük asitli, daha aromalı yani kısaca daha kaliteli zeytinyağın elde edilmesi bakımından zeytinlerin erken hasat edilmesi yaygınlaştırılmalıdır.
Sadece ‘‘tek’’ çeşidin yağı yemeklik olur şeklindeki bir anlayış bilimsel olarak doğru değildir. Bütün çeşitlerin yağları yemeklik olabilir. Genetik açıdan kötü yağ veren bir zeytin çeşidi yoktur. Ancak her zeytin çeşidinin özellikle de yağın duyusal nitelikleri, hasat zamanı, çeşit, yöre, toprak özellikleri ve yağ işlemede kullanılan teknoloji gibi değişik faktörlerin etkisi ile değişik olabilir.
Zeytinlerin fabrikada yağa işlenmesi yıkama işlemiyle başlar.Zeytinyağı üretim sistemleri ne olursa olsun hijyenik ve kaliteli bir ürün için yıkama ve ünitelerin periyodik temizliği şarttır .
Natürel zeytinyağının elde edilmesindeki işlemler temel olarak, 37 oC’ yi geçmeyen fiziksel işlemlerdir. Zeytinyağı üretiminde sistem ne olursa olsun, elde edilecek zeytinyağının kalitesinin muhafazası açısından , hamur sıcaklığı 25 oC’yi ve su sıcaklığı da 40 oC’yi geçmemelidir
Modern kontinü sistem yağ fabrikaları çalışması kolay fakat dikkat ve bilgi isteyen makineler ihtiva eder. Kullanıcıların değişik kalitedeki zeytinlerin işlenmesinde bilinçli hareket etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yağ randımanı düşer, karasu ve pirinada daha fazla yağ kalır. Klasik veya modern sistemlerden elde edilen yağın karasudan ayrılması dikey santrifüj separatörler ile yapılmaktadır. Bu nedenle otomatik veya manuel temizlemeli separatörler sık sık temizlenmeli ve gerekli ayarlar yapılmalıdır.
Zeytinyağı üretiminde, kalite özellikleri (duyusal ve kimyasal nitelikler) bakımından en iyi ve en dayanıklı olan yağ modern kontinü sistem ve klasik sistemlerden de kuru sistem yağlarıdır. Sulu sistemlerin yağları bunlara göre daha az dayanıklıdır. Bu bakımdan modern kontinü sistemlerin yaygınlaştırılması gereklidir Yağ verimi açısından da en yüksek verime sahip olanlar kontinü sistemlerdir.Aynı zamanda bu sistem daha az işçilik gerektirdiği gibi, çevre üzerine daha az zarar verici etkiye sahiptir.
Çeşitli sistemlerle elde edilen yağlar , kalite nitelikleri ve ticari sınıfları, işletme şartlarında kurulacak olan laboratuarlarda tespit edilmeli ve tüketiciye sunulmayı beklerken de kalitesinde meydana gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun şartlarda saklanması gerekmektedir.
Zeytinyağın analitik özellikleri yanında duyusal (organoleptik) özellikleri de oldukça önemlidir. Analitik değerleri uygun olduğu halde işleme ve saklama şartlarındaki olumsuz faktörler nedeni ile duyusal özellikleri bakımından kusurlu olan yağlara rastlamak mümkündür.
Zeytinyağının Kalitesini Dışarıdan Rengine Bakılarak Anlayabilir miyiz ?
Zeytinyağının kalitesi rengine bakılarak anlaşılamaz. Zeytinyağının rengi zeytin çeşidine, olgunluk durumuna ve hasat zamanına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak onu koklayarak ve tadarak duyusal özellikleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Online Alışveriş
WhatsApp WhatsApp İletişim