Anasayfa / Zeytinyağı / Zeytinyağı Çeşitleri
zetinyağı çeşitleri
zetinyağı çeşitleri

Zeytinyağı Çeşitleri

Tarım ve köy işleri Bakanlığının 7 Agutos 2010 tarihli Türk Gıda kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğine göre zeytinyağı çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Zeytinyağı Çeşitleri aşağıdaki gibi olup en kaliteli çeşidi naturel zeytinyağı grubu oluşturmaktadır o grup kendi içerisinde aşağıda ayrıca sınıflandırılmıştır.

 Natürel zeytinyağları;

1- Natürel sızma zeytinyağı: ,

Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,

2- Natürel birinci zeytinyağı:

Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,

3- Ham zeytinyağı/Rafinajlık:

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlarolarak sınıflandırılır.

4- Rafine zeytinyağı:

Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

5- Riviera zeytinyağı:

Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

6- Çeşnili zeytinyağı:

Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.

Tüm Zeytinyağı Çeşitleri 

1) Ham pirina yağı:

Pirinanın çözücülerle ekstraksiyonu veya diğer fiziksel işlemler sonucu elde edilen, reesterifikasyon işleminden geçmemiş, diğer yağlar ve karışımları ile karıştırılmamış, doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağdır.

2) Pirina yağı:

Rafine pirina yağı ve doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

3) Rafine pirina yağı:

Ham pirina yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

4) Zeytinyağı:

Sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır. Çözücü kullanılarak ekstrakte edilen veya reesterifikasyon işlemi ile doğal trigliserid yapısı değiştirilmiş yağlar ve diğer yağlarla karışımı bu tanımın dışındadır.

5) Natürel zeytinyağı:

Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.

 

Zeytinyağı çeşitleri : natural, rafine ve riviera olmak üzere 3 çeşide ayrılır.
Tüm zeytinyağı çeşitlerini uygun fiyatlarla tedarik ederiz. satılalmak istediğiniz çeşitleri / özelikleri ilgili iletişim formundan talebinizi belirterek bizlere iletebilirsiniz. işte zeytinyağı çeşitleri nelerdir özellikleri nedir aşağıdaki makalemizde belirtilmiştir.

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir ?

Türkiye Zeytinyağı üretiminde 5. sırada olmasına rağmen, ülkemiz içinde pek tüketilmeyen bir yağdır. Yunanistan’da bir kişi bir yılda ortalama 18 litre tüketirken Türkiye’de bu miktar 1 litre civarındadır. İyonyalı Homeras’un sıvı altın dediği bu yağ için gerçekten de dünyanın en kaliteli yağı denebilir.

Zeytinyağı çeşitleri ve özellikleri

Zeytinyağı, üretim yöntemlerine ve kalitesine göre ana 3 sınıfa ayrılır. Bunlar;
1- Natürel zeytinyağı,
2- Rafine zeytinyağı,
3- Riviera zeytinyağı.

Naturel zeytinyağı

Her kademede, fıtrî (tabiî) halini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta muhafaza edilir. Sadece mekanik veya fizikî ameliyeden geçirilerek üretilir. Görüntüsü berrak olur. Yeşilden sarıya değişebilen renklerde bulunabilir. Kendine has tat ve kokusu var.

Naturel zeytinyağı naturel sızma ve naturel birinci zeytinyağı olarak sınıflandırılmaktadır. Her ikisi de doğrudan tüketime uygundur. Sadece sızma zeytinyağındaki oleik asit miktarı naturel birinci zeytinyağına göre uygun miktardadır. Naturel zeytinyağları doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak ısıl bir ortamda mekanik ve fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen yağlardır ve çiğ olarak tüketilebilecek en kaliteli yağ olma özelliğini taşır.

Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.

Rafine zeytinyağı

Rafine zeytinyağı yani işlenmiş zeytinyağları ise ham zeytinyağının yağın kalitesini belirleyen oleik asit miktarının ‘0’ a yakın olduğu yağlardır. Tat ve kokusu rafinasyon işlemi sırasında ortadan kalkar. Rafine edilmiş zeytinyağları kalite olarak naturel sızma zeytinyağlarını tutamaz. Çünkü rafinasyon aşamasında sadece tat ve kokusu değil faydalı olan birçok vitamin ve mineralde ortadan kalkmaktadır.

Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

Riviera zeytinyağı

Bu bir karışımdır. Naturel ve rafine zeytinyağının karışımından elde edilir. Yeşilden sarıya değişen renklerde olabilir. Asitlik derecesi en çok % 1.5 kadardır. Zeytinyağının fıtrî kokusunu ağır bulanlar, bu çeşidi tercih edebiliyor.

Riviera zeytinyağı, rafine yağ ile naturel zeytinyağlarının karışımından oluşur ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağlardır. Bu yağlar yemeklerde ve çeşitli kızartmalarda kullanılabilir.

Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

Toptan zeytinyağı hakkında bilgi sayfamız :

wikipedia zeytinyağı hakkında sayfası  : https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeytinyağı

 



EN İYİ ZEYTİNYAĞI

En kaliteli zeytinyağı naturel (doğal) sızma zeytinyağıdır. Bu zeytinyağının asitliği en fazla %0.8 dir. Naturel sızma zeytin yağları standartlarını sağlayan tüm zeytinyağlarının kalitesi tabi ki aynı değildir. Zeytinyağı sıkımının herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan yapılması soğuk sıkım olarak adlandırılır. Soğuk sıkım zeytinyağlarında yararlı organik bileşenler azami düzeyde korunur. Tat ve koku açısından daha kusursuzdur. Dolayısıyla Soğuk Sıkım Naturel Zeytinyağları en kaliteli zeytinyağları olarak kabul edilir.En doğal ve sağlıklı zeytinyağı grubudur. Zeytinyağı, zeytin meyvesinden sadece presleme, santrifüj gibi yöntemlerle sıkılarak elde edilir. Sıcak, soğuk yemeklerde, kızartmalarda ve salatalarda kullanılabilecek en kaliteli yağlardır. Boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu yakıcılık yemek borunuza doğru inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız.

En kaliteli zeytinyağı, erken hasat zamanı toplanan zeytinlerin, dalından koparıldıktan sonra 4 saat içinde , soğuk sıkım tekniğiyle ve en fazla 28º ısıda rafine edilmeden işlenmesiyle elde edilir. Bu yöntemle üretilen yağlara “natürel sızma” denir.  Natürel sızma yağın oleik asit cinsinden asit derecesi 1’in altındadır. Fakat her “natürel sızma” ibaresiyle satılan yağ, gerçek natürel sızma değildir.

En iyi zeytinyağı nasıl anlaşılır?

İyi zeytinyağının dil ve burnunuzla algılayabileceğiniz 3 özelliği vardır.

Aroma, Yakıcılık, Burukluk  .

Aromasını kokladığınız zaman tekrar tekrar koklamak isteyeceğiniz yağdır. Mis gibi zeytin ve eğer gerçekten soğuk sıkım yağ ise çimen kokusunu almalısınız .

Yutulurken boğazda yakıcılık hissetmeniz iyidir. Bu yakıcılık zeytinyağını değerli kılan fenollerin hala canlı ve var olduğunun göstergesidir.

Burukluk, zeytine özgü burukluğu hissetmeniz gerekir.

En iyi zeytinyağı demek ; zeytin meyvesinden elde edilen yağın kimyasal ve duyusal değerlerinin gıda kodeksi kriterlerine uyması demektir. Yoksa işleme şekli, taş kırıcı veya değirmen,çuvaldan sızması, preslerden süzülmesi naturel sızma zeytinyağı olduğunu belirlemez. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi anlaşılamaz.


HAKİKİ ZEYTİNYAĞI

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Doğanın armağanı olarak tabir edilen ve sayısız faydası olan zeytinyağını satın alırken gerçek olup olmadığını bilmemiz çok önemlidir.Hakiki Zeytinyağı Donar Mı? Zeytin Yağının Litre Fiyatı Ne Olmalıdır? Hakiki Zeytinyağı Markaları Neler? Gerçek Zeytinyağı Nasıl anlaşılır? Hakiki Zeytinyağı Evde Nasıl Test Edilir Gibi Bir Çok Sorunuzun Cevapları Websitemizde…
1- Buzdolabı testi
Zeytinyağını bir kap içinde en az yarım saat buzdolabında bekletin. Hakiki yağ, 0-6 derece arasında donar. Zeytinyağınız hiç donmuyorsa, ya da sadece bir kısmı donuyorsa, zeytinyağınız gerçek zeytinyağı değil demektir.

Hakiki Zeytinyağı Testi:

Koyu renkli tabanı olan bir kabın içine 1 bardak su doldurun ve 1 dakikadan biraz fazla bekleyin. Kaba koyduğunuz suyun tamamen durgunlaşması gerekiyor. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar yağ koyun. Yağ, gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılıyorsa makine yağı katkısı içeriyor olabilir. Çünkü bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır.


 

Mut Zeytinyağı

Büyük bir emekle yetiştirilen Mut zeytinleri ağaçtan toplanırken ağaç dibine bez serilerek toprağa değmeden plastik kasalarda toplanır. Akşama kadar toplanan zeytinler Sazak Zeytinyağı Fabrikasına gelir. Gelen ürünlerden kaliteli bir yağ elde etmek için Sazak Zeytinyağı Fabrikasında sıkıma başlanır. Fabrikada ilk önce yıkama, kırıcı, malaksör, dekantör en son olarak da seperatör den geçer.

Çıkan yağlar krom stok tanklarına yağ pompası aracılığıyla taşınır. Sıkımı yapılan zeytinyağı 5 tonluk krom tanklarda stoklaması yapılır. Zeytinyağlarımızın meyvemsi özelliği, acılık özelliği ve yakıcılık özelliği bozulmasın diye krom tanklarımızdan siz müşterilerimizden sipariş geldikçe dolum yapmaktayız.

Mut Zeytinyağı fiyatları

Mut zeytinyağı fiyatları kalibresine göre değişiklik göstermektedir..

Yöremizde poyraz eksik olmamaktadır. Yetişen Zeytinlerde kurt ve haşereler zeytin meyvelerinde tutunamadığı içinde meyveye kurt atamamaktadır.MUT ZEYTİNİ İLAÇSIZ YETİŞMEKTEDİR. ZEYTİNYAĞI DA DOĞALDIR.

Online Alışveriş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp WhatsApp İletişim