Zeytinyağı Bileşenleri
Major Bileşenler (% 99)
(Sabunlaşan Maddeler)
Minör Bileşenler ( % 1)
(Sabunlaşmayan Maddeler)
Yağ Asitleri
Oleik Asit (% 56 – 83)
Linoleik Asit (% 3.5 – 20)
Palmitik Asit (% 7.5 – 20)
Stearik Asit (% 0.5 – 5.0)
Linolenik Asit (% < 1.5)
Alfa Tokoferol
(Vit E)
( 12 – 150 mg / kg)
Gliseritler
OOO
POO
OOL
POL
SOO
Steroller
(180 – 260 mg / 100 g yağ)
Beta-sitosterol (% 96)
Campasterol (% 3)
Stigmasterol (% 1)
Fenolik Bileşenler
(30 – 500 mg /kg)
Tyrisol ve Hidroksityrisol
Kaynaklar:
Anonymous,(1981).Characterics of The Composition of Olive Oil. IOOC T.15 / Doc.28.
Hidrokarbonlar
(mg/100g yağ)
Squalen (136 – 708 )
Beta-karoten ( 3 – 36 )
Kiritsakis ve Min, (1989). Flavor Chemistry of Olive Oil. İçinde:Flavor Chemiştry of Lipids Foods. Bölüm 11:196-221sayfalar. AOCS, Champaign IL, USA.
Triterpenik Alkoller
(255 mg /100 g yağ)
Siklo – artenol
Alifatik Alkoller
(290 mg/ 100 g yağ)
Fosfolipitler
(40 – 135 mg / kg) )
Renk Vericiler
Klorofiller (1 – 10 mg / kg)
Feofitinler (0.2 – 24 mg / kg))
Aroma Bileşenleri
(250 – 500 mg / kg)