Zeytin ve Sağlık

Zeytin ve Sağlık

Zeytin ve Sağlık : Kuran’da adı geçen zeytinin sağlığa faydaları say say bitmez. Son yıllarda yapılan araştırmalar, zeytinin yalnızca lezzetli bir besin değil, bunun yanında önemli bir sağlık kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur.

Zeytin ve Sağlık
Zeytin ve Sağlık

Zeytin ve SağlıkHarvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Frank Sacks:

Zeytinyağı açısından zengin bir diyet, aşırı şişmanlığı kontrol altına almada ve tedavi etmede düşük yağlı bir diyetten daha etkilidir. Ayrıca daha uzun süreli kilo kaybına neden olur ve kiloyu korumak daha kolaydır…

Zeytin ağacının rekor sayılabilecek yaşı ise 1000 yaştır. Ağacının uzun ömürlü olmasından dolayı da dikkat çeken zeytin pek çok araştırmaya tabi tutulmuş. Bu araştırmalar sonucu zeytinde bulunan şifaların pek çoğu gün yüzüne çıkmıştır. 

Zeytin ağacının yaprağı eski zamanlarda hastalık tedavileri için kullanılmaktaydı, özellikle sıtmaya karşı etkin bir rolü vardı. Yüksek tansiyonu düşürmesi bakımından da yaprağının çayı tüketilmektedir ve bunun gibi yaprağının da birçok faydası bulunmaktadır. Zeytin de yaprağı gibi şifa açısından oldukça zengindir. Bunlardan bazıları, kolesterolü düşürür veye kontrol altında tutulmasını sağlar. Kansere karşı önleyici özelliği vardır. Ayrıca kansere yakalanan hastalarda da kanserli hücrelerin yayılmasını engellemektedir. Bağırsak kanserinin ve göğüs kanserinin önlenmesinde de etkilidir. Zeytinin içerisindeki vitaminler çocukların kemik gelişimini de desteklemektedir.  Özellikle siyah zeytin demir bakımından oldukça zengindir ve böylelikle kanda oksijen taşıyan kırmızı hücrelerin düzenli bir şekilde işlevini korumaktadır. Demir vücut sağlığı bakımından genel olarak çok önemlidir. Saç sağlığından tırnaklara kadar vücudun her bir yerinde demir en çok gereksinim duyulan maddelerdendir. Organların içinde demir gereksinimi oldukça fazladır ve demir siyah zeytinde bol miktarda bulunmaktadır.

Özellikle sıtmanın tedavi edilmesinde etkin rol üstlenmektedir. Zeytin yaprağı çay olarak tüketilebilmektedir. Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde de zeytin yaprağı yaşlanmanın etkilerini geciktirir ve vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak vücuda kuvvet verir. Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır. Kalp sağlığını koruyan zeytin ve zeytinyağı tekli doymamış yağ içermektedir. Zararlı kolesterolü düşürerek, kontrol altında tutulmasını sağlar. Kanseri önleyici özelliği vardır. Ayrıca kansere yakalanan hastalarda da kanserli hücrelerin yayılmasını engellemektedir. Zeytinyağı, özellikle bağırsak kanserinin ve göğüs kanserinin önlenmesinde etkilidir. Zeytin ve zeytinyağının içeriğinde bulunan vitaminler çocukların kemik gelişimini desteklemektedir. Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları, yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Taneleri de besleyicidir.

Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Faydaları:
Zeytin ve zeytinyağının içinde antioksidanlar ve yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitlerinin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 yağlarıdır. Bu yağlar yalnızca vücut için zaruri olmakla kalmayıp aynı zamanda kolestrol içermemektedir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin vücuda belli bir oranda alınması çok önemlidir. Çünkü bu oranlardaki dengesizlik durumunda hastalıklar ve kanser de dahil olmak üzere, kalp ve bağışıklık sistemi ile ilgili birçok hastalığın ilerlemesi söz konusu olmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı pek çok insan zeytin ve zeytinyağı ile sağlık bulmaktadır.

Kemik Gelişimine Yardımcı Olması:
İçerdiği E, A, D, ve K vitaminleri, çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından zeytin oldukça önemlidir. Zeytin, yaşlılara da özellikle tavsiye edilmektedir; çünkü sindirimi kolaydır ve minerallerle vitaminlerin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Ayrıca minerallerin kemiklerde çökmesini sağlayarak kalsiyum kaybını da engeller. Kemikler organizmanın mineral yapılarının deposunu oluşturur ve kemiklerde mineral birikimi olmadığı takdirde kemik erimesi gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan zeytinin iskelet sistemimiz üzerinde çok olumlu katkısı vardır.

Çocukların Gelişimine Katkısı:
Zeytin ve zeytinyağı, içlerinde bulunan linoleik asitten (omega-6 yağ asidi) ötürü yeni doğmuş bebekler ve gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı besinlerdir. Linoleik asidin eksikliği, gelişimin yavaşlamasına ve hatta birtakım deri rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Zeytin ve zeytinyağı vücudumuzdaki zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önleyen antioksidan elementleri ve insan için büyük önem taşıyan yağ asitleri içerir. Bunlar da hormonlara destek olur ve hücre zarının oluşumuna yardımcı olurlar.

Kanseri Önlemedeki Rolü:
Zeytinde kansere karşı etkili bir maddenin yanı sıra A,D,E ve K vitaminleri de mevcuttur. Bunlar insanları virüs, bakteri ve mantarların sebep olduğu bazı hastalıklardan korur. Yapılan araştırmalar zeytin ve zeytinyağının kansere karşı koruyuculuğuna işaret etmektedir. Tansiyon Düşürücü:Zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadır. Ayrıca zeytin ağacının yaprağı ile tansiyon düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.

İç Organlara Faydaları:
Zeytinin içinde bulunan yağ mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.

Yaşlanmayı Önlemesi:
Zeytinin içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize “serbest radikal” denilen bazı maddeleri de alırız. Zeytin ve zeytinyağıyağı, başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.

 

Zeytinin Sağlığa Faydaları

  1. Kalp Sağlığını Güçlendirir: Kalp hastalığı, dünyada en ölümcül ve en yaygın hastalıklardan birdir. Zeytin Kalp hastalığını önleme ile ilişkilendirilen, oleik asit olarak adlandırılan tekli doymamış yağ içermektedir. Zeytinde bulunan bu oleik asit tansiyonu düşürür ve kardiovasküler komplikasyon ihtimalini azaltır.Dahası zeytin, kanseri önleme ile bağlantısı olduğu bilinen fenolik içerikler bakımından zengindir. Hidroksitirosol gibi fenolik içerikler, kanı incelten pıhtı önler görevi görür. Bu da kan pıhtılaşması oluşumunu azaltır. Bundan başka, aynı fenolik bileşenler ayrıca damarlardaki gerilimi azaltır ve damarları açar.
  2. Kemik Erimesi: Geleneksel Akdeniz Diyeti ile beslenenlerin, kemik erimesi olma bakımından düşük ihtimale sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bazı araştırmalarda zeytinde bulunan bazı bileşenler ile kalsiyum depolama ve kemik gelişimi arasında bağlantı bulunmuştur.
  3. Kanseri Önler: Zeytin, antioksidan ve iltihap önleyici madde olan kanseri önleme konusunda pozitif bir etki yaratan antosiyanin içerir. Antioksidanlar vücudu sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştüren serbest radikallere karşı korur. Ayrıca zeytin, meme kanserinin oluşumunu tetikleyen faktörleri sınırlandırmaya yardımcı olan oleik asit içerir.
  4. İltihaplanmayı Azaltır: Zeytinin içerisinde bulunan çeşitli bileşenler sadece antioksidan bileşen görevi görmezler aynı zamanda iltihap önleyici bileşen görevi görürler. Bu bileşenler vücuttaki eklem, kas, sakatlık, tendon ve el-ayak ağrıları bulunan vücutta iltihaplanmayı azaltır. Özellikle kireçlenme, damla hastalığı ve diğer romatizmal durumlar yönünden zeytin, büyük fayda sağlar ve bunlarla bağlı ağrıları giderir.
  5. Sindirim: Zeytin, zengin bir lif kaynağıdır. Bir kase zeytin, günlük lif gereksinimin %20’sini karşılar. Yüksek lif içeriği, bağırsaklardaki peristaltik hareketi hızlandırarak sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Lif ayrıca, tokluk hissi sağlar ve aşırı yemeyi ortadan kaldırır. Lif sadece sindirim sağlığını artırmakla kalmaz, ayrıca kilo vermeyi kolaylaştırır. Lif ayrıca, kandaki aşırı kolesterolü yok ederek kalp sağlığını artırır.
  6. Alerjik Reaksiyonlar: Zeytin, alerjik reaksiyonların yoğunluğunu veya sıklığını azaltmaya yardımcı olur. Zeytinin içerisindeki belirli bileşenler, histemin için alıcı bölgeye blok engel koyarak antihistamin görevi görür. Beslenme düzenine zeytin eklenerek mevsimsel alerjilerin belirtilerin belirtileri azaltılabilir.
  7. Kan Dolaşımı: Zeytin, alyuvar üretimi için iki önemli bileşen olan demir ve bakır bakımından zengindir. Bu iki mineral olmada, vücuttaki akyuvarlar azalır ve kansızlık hastalığına neden olur. Bol miktarda zeytin tüketilerek, kanın vücudun tüm kısımlarına pompalanması sağlanır.
  8. Antibakteriyel Özellikler: Zeytinin değerli kimyasal bileşeni olan oleuropein, antimikrobiyel ve antibakteriyel görevi görür. Bol miktarda zeytin tüketilmesi bu kimyasalları artırır ve vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur.

A, D, E ve K vitaminleri açısından çok zengindir aynı zamanda kalsiyum kaybını engellemektedir.İşte size daha bilinmeyen birçok faydaları;

  • Kalınbağırsak, prostat, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkisi vardır.
  • Karaciğeri korur.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Antioksidandır.
  • Kabızlığı önler.

ZAYIFLAMAK İÇİN YEŞİL KAHVE ÇEKİRDEĞİ, CİLT İÇİN ZEYTİN

  • Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

  • Virüs, bakteri ve mantarlara karşı koruyucudur.

  • Çocuklarda sağlıklı diş gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur.

  • Hücreleri yeniler böylelikle yaşlanmayı geciktirir ve ömrü uzatır.

  • Zeytin ve zeytinyağının yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. İçerdiği “Oleuropein” maddesinin hücre yenileyici özelliği vardır. Bu madde kansere karşı olumlu sonuçlar veren bir maddedir

  • Zeytinde bulunan zeytinyağı yüksek tansiyon problemi(hipertansiyon) olan hastalarda olumlu sonuçlar veriyor ve tansiyonun dengelenmesini sağlıyor. Ancak zeytinin ve zeytinyağının tuzlu olmaması gerekir.

1.Hafıza

Zeytindeki polifenoller, beyinde oksidatif stresi azaltması bakımından doğal kimyasallar içerir. Amherst Massachusetts Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmaya göre zeytini günlük porsiyon miktarında tükettiğinizde % 25 oranında hafızayı güçlendirdiği söylenmektedir.

2.Kalp

Zeytinin kalp sağlığını koruduğu yapılan araştırmalarla da desteklenmiştir. Bunun yanısıra kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığına engel olmaktadır. Kalp ve damar sağlığı konusunda etkin bir rol oynayan zeytin kalpteki ritim bozukluğunu düzene sokmaktadır.

3.Göz

Zeytin gözdeki retinaya etki eden bir besindir. İçerisinde A vitamin bulunan bu besin yaşlılık hastalığı olan kataraktı da önlemektedir ve yaşlanma ile ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da koruyucu olarak rol oynamaktadır.

4.Sindirim

Hem E vitamini hem de doymamış yağ oranından dolayı zeytinin sindirim sistemine etkisi büyüktür. Hatta kolon kanseri riskini azaltıyor olması ile ilişkilendirilebilir. Ancak bu riskin azaltılması için düzenli bir şekilde zeytin tüketmek gerekmektedir. Zeytinin bir diğer koruyucu özelliği de ülser ve gastrit üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasıdır, bu nedenle kabızlığa karşı da etkin bir koruyucudur.

Böylelikle zeytin safra taşı oluşumu engellemektedir ve ilaçlardan çok daha doğal safra ve pankreas hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır.

Siyah zeytin günlük porsiyon miktarı kadar tüketildiğinde vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu lif oranının % 17’sini karşılamaya yetmektedir. Böylelikle sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmamızı sağlar.

5.Kilo Kaybı

Zeytinde bulunan doymamış yağlar fazla kilolarla baş etme konusunda vücudumuza yardımcı olmaktadır. Fazla sayıda zeytin tüketimine sahip insanlar genel olarak daha az kalori yemek yerler ve nadiren aşırı kiloludurlar. Kan testlerinde de bize tam doymuşluk hissi veren yani sözde tokluk hormonu daha yüksek düzeyde olduğu gösterilmiştir.

6.Kanser

Zeytinin antioksidan ve anti enflamatuar özelliklere sahip olması onun kanser koruyucusu bir besin haline getirmiştir. Bu nedenden dolayı zeytin bizleri kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon gibi insan sağlığı için tehlikeli durumlardan korumaktadır. Özellikle E vitamini açısından zengin oluşu hücrelerin korunması açısından oldukça önemlidir. Buna ek olarak zeytinin DNAlar için faydalı olan nadir besinler arasında olduğunu söylemekte gerekmektedir.

7.Cilt Sağlığı

Zeytinyağı asitleri ve hidrat içermesinin yanı sıra antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Buna ek olarak cilde en iyi gelen vitamin açısından da E vitamini deposudur. Bu neden ile insanları cilt kanserinden korumaktadır ve kişilerin yumuşak ve sağlıklı ciltlere sahip olmasına neden olmaktadır.

Ayrıca bunların yanında yaşlanma kaynaklı cilt kırışıklıkları ve hastalıklarına karşıda koruyucu bir görevi vardır.

8.Dolaşım Sistemi

Serbest radikallerin insanların kolesterolünü olumsuz yönde etkiledikleri bilinmektedir ve kan damarlarına zarar vererek kalp krizine de sebep olabilir. Zeytin bol miktarda antioksidana ev sahipliği yapmaktadır ve bunun sonucunda kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görmektedir. Bu konuda yapılmış olan araştırmaların vermiş olduğu sonuç, zeytinin kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğu yönündedir. Buna ek olarak kan hücreleri üzerinden de iyi bir etkiye sahiptir.

9.Alerji

Yapılan çalışmalarla da zeytinin alerjilere karşı önleyici bir etkisi olduğu desteklenmiştir. Özellikle solunum yolu alerjilerinde de fayda sağlamaktadır. Aslına bakarsak eğer genel alerjik durumların tümünde etkin bir role sahiptir.

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.