Anasayfa / Zeytin Hakkında

Zeytin Hakkında

Zeytin Hakkında tüm bilgileri bir araya getiriyoruz. siyah ve yeşil zeytin çeşitleri yanı sıra yapımı, zeytinin salatası, çekirdeği, ağacı ve fiyatları hakkında genel bilgiler.zeytin fidanı ve gemlik zeytin, zeytinin kalorisi, besin değeri hakkında makaleler. Sele, salamura Kırma, Çizik, domat, uslu, bodur, kalamata zeytin faydaları ve zeytin sütü, zeytin ezmesi, zeytin reçeli zeytin kolonyası hakkında genel bilgiler.

Zeytin Ağacı

zeytin ağacı - olive tree

Zeytin ağacı o. Doğa koşullarına, yıllara ve yeşil düşmanlarına meydan okuyor sanki.. Kim bilir kaç yaşında. Kim bilir neler görmüş, neler yaşamış, nelere tanık olmuştur bu yaşına değin Ve kim bilir kaç ton zeytin vermiştir bu nankör insanlara Zeytin Ağacı Familyası: Zeytingiller (Oleaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve …

Daha fazla oku

İlk ve ölümsüz Ağaç, Kutsal Meyve Zeytin

İlk ve Ölümsüz Ağaç, Kutsal meyve Zeytin

İlk ve ölümsüz kutsal ağaç zeytin ! Kuran'da üzerine yemin edilen, Kökleri dünyanın başlangıcından  günümüze tüm uygarlıklarda hak ettiği yeri alarak hayatın başlangıcından bu yana gelen kutsal kabul edilen ağaç.  Gövdesini kesseniz bize geniş alana yayılmış köklerinden tekrar sürgün verip canlanan ölümsüzlüğün ve tekrar dirilmenin sembolü Zeytin.  

Daha fazla oku

Evde Sele Zeytini Yapımı

evde sele zeytin yapımı

Zeytin yapımı Merhaba değerli okurlarım; Bugün hasatı yapılan taze gemlik zeytinimizin yapımını ve tatlandırma yöntemlerinden birini siz değerli okurlarımla paylaşacağım. İlk olarak dalından koparılmış siyah zeytinimizi iri boy zeytinden olacak şekilde evimize alıyoruz. Çiğ halde olan zeytinimizi öncelikle yıkama işleminden geçirerek iyice yıkıyoruz ki organik ilaç kalıntılarından ayrılsın, daha sonra …

Daha fazla oku

Siyah Zeytin

Siyah zeytin Olives Black Olives Olivier

Siyah zeytin denilince akla hemen Gemlik Zeytini gelir. siyah zeytin sofralık olup kahvaltıların vazgeçilmezidir. Bilmeniz gereken en önceli ayrıntı her ağaçtan hem yeşil hem siyah zeytin çıktığıdır. her meyve gibi zeytininde çeşitleri bulunmaktadır. En iyi sofralık siyah zeytin denildiğinde akla  Gemlik zeytini gelir Siyah zeytin , dalından olduktan / olgunlaştıktan  sonra toplanır, hem yemeklik, hem de yağ çıkartmada kullanılır. Siyah zeytin çeşitleri içerisinde en bilinen ve özeli Gemlik Zeytindir. 

Daha fazla oku

Karatavuk Kuşu ve Zeytin – Zeytini diken kuşu biliyor musunuz ?

Karatavuk kuşu - Kara Bakal veya Makal

Çevremizdeki Zeytin ağaçlarının karatavuk kuşları tarafından dikildiğini biliyor muydunuz  Zeytini kuşlar diker diye kitap görmüştüm adı çok hoşuma gitmiş, çok ilginç gelmişti gerçekten böyle olabilir mi diye araştırdığımda zeytini diken o tatlı kuşla karşılaştım Karatavuk Kuşu Ötüşünü sürekli duyduğumuz ufacık siyah tüylü , sarı – kavuniçi gagalı kuşun adını  bugün …

Daha fazla oku

Yeşil Zeytin hakkında

Yeşil Zeytin hakkında

Olives contain salt and are among the short-lived foods. Therefore, it should be taken gradually in order to be consumed in a shorter time. How should green olives be stored? Green olives are a must for breakfast. Since it is available at the breakfast table every day, it is best …

Daha fazla oku

Zeytin hakkında ilginç bilgiler

Zeytin hakkında ilginç bilgiler

1- Zeytin ağaçları yaz, kış yeşildir. Kışın kurumaz ve yaprakları dökülmez.Kış yaklaşırken yaprak dökümüne giren ağaçları hepimiz görmüşüzdür. Ağaçlar bir daha ki bahara kadar yaşama yavaş yavaş veda eder. Ama zeytin ağaçları kışında yemyeşildir. Zeytin yetişen bölgelerde yaşayanlar ya da kışın bu bölgelere gidenler iç ferahlatıcı bir manzara ile sürekli …

Daha fazla oku

Edremit Zeytini

edremit zeytini

Edremit Zeytini Edremit zeytin diğer adıyla ayvalık zeytini  Edremit Yağlık Zeytin : en iyi kalitede zeytinyağı bu çeşitten elde edilir. Yağ oranı yüksek olup % 22.7’dir. Bir kilogramında 300 zeytin tanesi bulunur Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde Pembe Çizme Zeytin tipinde değerlendirilir,siyah olum döneminde hasat edilerek siyah …

Daha fazla oku

Zeytin Çiçeği kolonyası nedir

zeytin çiçeği kolonyası

Zeytin Çiçeği Kolonyası Zeytin ağacı ve çiçeğinin iç açıcı, otantik ve uyarıcı etkilerinden esinlenerek hazırlanan ferahlatıcı, kalıcı, yüksek nitelikli bir kolonyadır. Zeytin ağacının   ölümsüz ve zamana meydan okuyan dik duruşunu, onun sağlık iksiri özelliğini verir. Temizliği ve berraklığı anımsatan Özel Kokusuyla yaşamınızın her anını tazeler. İçeriğindeki zeytin çiçeği özü sayesinde mantar …

Daha fazla oku

Boyanmış bir zeytini nasıl anlarız?

Boyanmış bir zeytini nasıl anlarız?

Boyanmış bir zeytini nasıl anlarız? Zeytin ele alındığında narin bir yapıda etine dolgun ve tane yapısında zedelenme olmaması gerekir. Zeytin sıkıldığında parmakta mor yada mavimsi bir renk bırakmaması gerekir. Zeytin çekirdeği çok aşırı siyah olmaması gerekir. Yendiğinde boğazda ekşimsi bir tat bırakmaması gerekir. Zeytinin rengi çok aşırı siyah olmamalıdır. Bunlardan …

Daha fazla oku

Zeytin Ağacının Tarihi

Zeytin Ağacının Tarihi

Zeytin Ağacının Tarihi : Önce botanik: Zeytinin bilimsel künyesi “oleaceade” familyasından başlar. Leylak ve yasemin gibi süs bitkileriyle aynı familyadan “olea”, yabani bir meyva ağacıdır. “Olea” cinsinden dünyada yaklaşık 30 değişik tür saptanmıştır. “Olea Europea” da bunlardan biri ve en önemlisidir. Anayurdu Doğu Akdeniz olan “olea europea”nın başlıca iki alt …

Daha fazla oku

Sele Zeytin Yapımı

Sele Zeytin Yapımı

Sele Zeytin Yapımı , SELE ZEYTİNİ İŞLENMESİ Bu tip zeytin işlemek için Gemlik çeşidi gibi eti kalın ve çekirdeği küçük zeytinler tercih edilmelidir. Zeytinler tam siyah rengini almış olmalıdır. İçlerindeki yaralı, çürük     rengi açık daneler ve yabancı maddeler ayrıldıktan sonra zeytinler yıkanır. Daha sonra da zeytinler selelere bir kat tuz, …

Daha fazla oku

Kaliteli Zeytin Tanesi Nasıl Olmalı ?

Kaliteli Zeytin Tanesi Nasıl Olmalı ?

Kaliteli Zeytin Tanesi Nasıl Olmalı? Ebat: Boyu 2 – 2,5 cm, çapı ise 1.5-2 cm yani tombul olmalıdır. Çekirdek: Küçük olmalı ve çapı 1 cm den büyük olmamalıdır. Zeytinin çekirdeği, ne kadar küçük olursa, cinside o kadar kaliteli ve üstündür. Hijyen: Zeytin taneleri, kirli, kokuşmuş, özellikleri kaybolmuş, kurtlanmış veya küflenmiş …

Daha fazla oku

Çizme Yeşil Zeytin Hazırlanması

Çizme yeşil zeytin hazırlanması

ÇİZME YEŞİL ZEYTİN HAZIRLANMASI Çizme yeşil zeytin salamuracılığı;önceleri daha çok ev ihtiyacı olarak hazırlanırken Pazar isteği dolayısıyla ticari yöne dönmüştür.Bunun sonucunda da bu yöntemle sofralık zeytin yapan salamurhanelerin sayısı gittikçe artmaktadır. Çizme yeşil zeytin şeklinde değerlendirilecek zeytinler fazal etenli sofralık zeytin çeşitleri yerine sert etenli Ayvalık yağlık ,Çakır gibi zeytin …

Daha fazla oku

Salamura Tipi Siyah Zeytin

Salamura tipi siyah zeytin

SALAMURA TİPİ SİYAH ZEYTİN YAPIMI 1-HASAT:Tabii siyah zeytin salamuracılığında kaliteye etki eden en önemli faktörlerden hasat zamanı ve toplama şeklidir.Olgun meyvede renk  kabukta ve ette çeşitlere göre,siyah,Kırmızı kahve-rengi tonlarında değişebilir.Ancak dikkat edilmesi gereken yön sadece kabuk renginin koyulaşması değil,rengin ete de çekirdeğe 2mm kalıncaya kadar işlemesidir.Ha-sat zamanı tarih olarak bölgelere,çeşide …

Daha fazla oku

Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gereken önemli noktalar

Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gerekenler

Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gereken önemli noktalar vardır: Çizme yeşil zeytin yapımında sert çeşitlerle sıhhatli sağlam daneler ile çalışılmalıdır. Hasat zamanına gerekli özen gösterilmeli,olgunluğu ilerlemiş zeytinlerde bozulmalar artacağından bu devreye dikkat edilmelidir. Tüm sofralık zeytin yapımlarında olduğu gibi Çizme yeşil zeytin yapımında da el ile hasat yapılmalıdır. Zeytin daneleri …

Daha fazla oku

Zeytinin Türleri

zeytin türleri

ZEYTİN TÜRLERİ Yeşil Zeytin: Sonbahar aylarında yeşil taneler renk atmaya başladığında toplanırlar. emizlenip boylarına göre ayrıldıktan sonra büyük havuzlarda acılığı gitsin diye sudkostik eriyiği ile yıkanır. Ardından havuzdaki zeytinler temiz su ile 3-4 defa yıkanır ve fıçılara doldurularak üzerlerine dökülen tuzlu salamura suyu ile 2-2,5 ay bekletilirler.Siyah Zeytin: Dünyada en çok Türkiye …

Daha fazla oku

Zeytin Nedir?

Zeytin Nedir ?

zeytingillerden, anayurdu Akdeniz çevresi olan, boyu on beş metreyi bulabilen, yaprak dökmeyen, yaprakları küçük, gümüşrenginde karşılıklı dizilişli olan, açık yeşil ve salkım durumunda çiçek açan, meyvesi için yetiştirilen, çok uzun ömürlü bir ağaç. bu ağacın önceleri yeşil, sonradan olgunlaşarak kararan, yenilen ve yağı çıkarılan, tek çekirdekli meyvesi. Zeytin ağacı (Olea …

Daha fazla oku

Zeytin ağacının yaşamı

Zeytin ağacının yaşamı

Zeytin ağacının yaşamı Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster) denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir. Fidandan, dikme olarak yetiştirilen zeytin ağacı, kazık kök yapmaz ve çabuk yıkılır. Oysa dağda, tohumdan üreyen zeytin ağacı; kazık köklüdür, yerinden kolay sökülmez. Zeytin ağacı, meyvesinin …

Daha fazla oku

ZEYTİN BAHÇELERİ

zeytin bahçeleri

Zeytin ağacı, çok özel bir ağaçtır. 1000 yaşına kadar yaşayabilir. 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğu, bazı araştırmacılar tarafından ifade edilir. Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki, oleuropein maddesine dayanır. Bu madde, zeytin ağaçlarını, hastalık ve zararlılardan korur. Ayrıca yapraklarından çıkan kalsiyum elenolaten maddesi, zararlı virüs, bakteri ve mantarları yok eder.  Günümüzde …

Daha fazla oku

ZEYTİN AĞACININ YAPRAKLARI

zeytin agacinin yapraklari

ZEYTİN AĞACININ YAPRAKLARI Zeytin ağacının yaprakları ve meyvesi. Zeytin ağacı, yaz-kış yapraklıdır. Hastalığa uğramazlarsa yapraklar, ortalama 18-30 ay yaşarlar. Dökülenin yerine yenilenen yapraklar, dayanıklıdır. Bundan dolayı, zeytin ağaçları, sanki yapraklarını, hiç dökmezmiş gibi daima yeşil görünür. Yaprakların, bir kısmı çıkarken, bir kısmı döküldüğünden bu durumun farkına varılmaz. Yapraklar, küçük, yuvarlak …

Daha fazla oku

Zeytin Yaprağı Özü (Ekstrakt)

Zeytin Yaprağı Özü (Ekstrakt)

Zeytin Yaprağı Özü (Ekstrakt) Zeytin yaprağı, eski çağlardan bu yana tedavide kullanılmıştır. Doğal antibiyotik ve antioksidan özellikler taşımaktadır. Zeytin yaprağı özü(ekstraktı), zeytin ağacı yapraklarından, fiziksel ve kimyasal metodlarla elde edilir. Bu öz, yeşil toz görünümlü yaprak özüdür. Bu öz, tüm bileşikleri, saf olarak kapsamakla beraber; 250 mikrogram A vitamini, 40 …

Daha fazla oku

Zeytin Ağacının yaşadığı coğrafi koşullar

Zeytin Ağacının yaşadığı coğrafi koşullar

ZEYTİN AĞACININ YAŞADIĞI COĞRAFİ KOŞULLAR Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye’de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur. Zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen …

Daha fazla oku
WhatsApp WhatsApp İletişim