Yeşil Zeytin hakkında

Yeşil Zeytin hakkında

Zeytin, içinde tuz barındırdığı için ömrü kısa besinler arasındadır. Bu nedenle daha kısa sürede tüketilmek amacıyla azar azar alınmalıdır. Yeşil Zeytin Nasıl Saklanmalıdır? Yeşil zeytin kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Her gün kahvaltı masasında yerini bulunduğu için alırken bir haftalık tercih etmenizde yarar vardır. Aylık ya da uzun sürelik aldığınızda bozulma ve çürüme ihtimali daha kuvvetlidir. Yeşil

Zeytin hakkında ilginç bilgiler

Zeytin hakkında ilginç bilgiler

1- Zeytin ağaçları yaz, kış yeşildir. Kışın kurumaz ve yaprakları dökülmez.Kış yaklaşırken yaprak dökümüne giren ağaçları hepimiz görmüşüzdür. Ağaçlar bir daha ki bahara kadar yaşama yavaş yavaş veda eder. Ama zeytin ağaçları kışında yemyeşildir. Zeytin yetişen bölgelerde yaşayanlar ya da kışın bu bölgelere gidenler iç ferahlatıcı bir manzara ile sürekli iç içedir. Zeytin ağacı kışın

edremit zeytini

Edremit Zeytini

Edremit Zeytini Edremit zeytin diğer adıyla ayvalık zeytini  Edremit Yağlık Zeytin : en iyi kalitede zeytinyağı bu çeşitten elde edilir. Yağ oranı yüksek olup % 22.7’dir. Bir kilogramında 300 zeytin tanesi bulunur Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde Pembe Çizme Zeytin tipinde değerlendirilir,siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak Sele tipinde değerlendirilir.

zeytin çiçeği kolonyası

Zeytin Çiçeği kolonyası nedir

Zeytin Çiçeği Kolonyası Zeytin ağacı ve çiçeğinin iç açıcı, otantik ve uyarıcı etkilerinden esinlenerek hazırlanan ferahlatıcı, kalıcı, yüksek nitelikli bir kolonyadır. Zeytin ağacının   ölümsüz ve zamana meydan okuyan dik duruşunu, onun sağlık iksiri özelliğini verir. Temizliği ve berraklığı anımsatan Özel Kokusuyla yaşamınızın her anını tazeler. İçeriğindeki zeytin çiçeği özü sayesinde mantar ve egzama tedavisinde kullanılmakla birlikte

Gemlik Zeytini neden boyanmaz

Gemlik Zeytini neden boyanmaz?

Gemlik Zeytini neden boyanmaz ? Gemlik zeytin sofralık zeytin olduğu için narindir fazla zorbaya gelemez yani toplanırken bile Aydın yöresi zeytinler çubukla toplanırken gemlik zeytini teker teker dalından toplanır.  Bunun için Gemlik zeytinine kostik uygulanmaz uygulanırsa zeytinin yapısına zarar verme ihtimali büyüktür.  Bu yüzden Gemlik zeytini boyanmaz. Gemlik zeytininin rengi doğal olarak siyah ve kahverengi tonlarında

Boyanmış bir zeytini nasıl anlarız?

Boyanmış bir zeytini nasıl anlarız?

Boyanmış bir zeytini nasıl anlarız? Zeytin ele alındığında narin bir yapıda etine dolgun ve tane yapısında zedelenme olmaması gerekir. Zeytin sıkıldığında parmakta mor yada mavimsi bir renk bırakmaması gerekir. Zeytin çekirdeği çok aşırı siyah olmaması gerekir. Yendiğinde boğazda ekşimsi bir tat bırakmaması gerekir. Zeytinin rengi çok aşırı siyah olmamalıdır. Bunlardan elde boya bırakmasına bakılarak kolay

Zeytin Ağacının Tarihi

Zeytin Ağacının Tarihi

Zeytin Ağacının Tarihi : Önce botanik: Zeytinin bilimsel künyesi “oleaceade” familyasından başlar. Leylak ve yasemin gibi süs bitkileriyle aynı familyadan “olea”, yabani bir meyva ağacıdır. “Olea” cinsinden dünyada yaklaşık 30 değişik tür saptanmıştır. “Olea Europea” da bunlardan biri ve en önemlisidir. Anayurdu Doğu Akdeniz olan “olea europea”nın başlıca iki alt türü vardır: “Olea europea oleaster”(yabani)

Sele Zeytin Yapımı

Sele Zeytin Yapımı

Sele Zeytin Yapımı , SELE ZEYTİNİ İŞLENMESİ Bu tip zeytin işlemek için Gemlik çeşidi gibi eti kalın ve çekirdeği küçük zeytinler tercih edilmelidir. Zeytinler tam siyah rengini almış olmalıdır. İçlerindeki yaralı, çürük     rengi açık daneler ve yabancı maddeler ayrıldıktan sonra zeytinler yıkanır. Daha sonra da zeytinler selelere bir kat tuz, bir kat zeytin olacak şekilde

Kaliteli Zeytin Tanesi Nasıl Olmalı ?

Kaliteli Zeytin Tanesi Nasıl Olmalı ?

Kaliteli Zeytin Tanesi Nasıl Olmalı? Ebat: Boyu 2 – 2,5 cm, çapı ise 1.5-2 cm yani tombul olmalıdır. Çekirdek: Küçük olmalı ve çapı 1 cm den büyük olmamalıdır. Zeytinin çekirdeği, ne kadar küçük olursa, cinside o kadar kaliteli ve üstündür. Hijyen: Zeytin taneleri, kirli, kokuşmuş, özellikleri kaybolmuş, kurtlanmış veya küflenmiş olmamalıdır.Dayanıklılık: Zeytinler, dayanıklı olmalı, hemen

Çizme Yeşil Zeytin Hazırlanması

ÇİZME YEŞİL ZEYTİN HAZIRLANMASI Çizme yeşil zeytin salamuracılığı;önceleri daha çok ev ihtiyacı olarak hazırlanırken Pazar isteği dolayısıyla ticari yöne dönmüştür.Bunun sonucunda da bu yöntemle sofralık zeytin yapan salamurhanelerin sayısı gittikçe artmaktadır. Çizme yeşil zeytin şeklinde değerlendirilecek zeytinler fazal etenli sofralık zeytin çeşitleri yerine sert etenli Ayvalık yağlık ,Çakır gibi zeytin çeşitlerinden seçilmesi tercih edilmelidir.Eteni zengin

Salamura Tipi Siyah Zeytin

SALAMURA TİPİ SİYAH ZEYTİN YAPIMI 1-HASAT:Tabii siyah zeytin salamuracılığında kaliteye etki eden en önemli faktörlerden hasat zamanı ve toplama şeklidir.Olgun meyvede renk  kabukta ve ette çeşitlere göre,siyah,Kırmızı kahve-rengi tonlarında değişebilir.Ancak dikkat edilmesi gereken yön sadece kabuk renginin koyulaşması değil,rengin ete de çekirdeğe 2mm kalıncaya kadar işlemesidir.Ha-sat zamanı tarih olarak bölgelere,çeşide ve iklim şartlarına göre değişmekle

Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gereken önemli noktalar

Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gereken önemli noktalar vardır: Çizme yeşil zeytin yapımında sert çeşitlerle sıhhatli sağlam daneler ile çalışılmalıdır. Hasat zamanına gerekli özen gösterilmeli,olgunluğu ilerlemiş zeytinlerde bozulmalar artacağından bu devreye dikkat edilmelidir. Tüm sofralık zeytin yapımlarında olduğu gibi Çizme yeşil zeytin yapımında da el ile hasat yapılmalıdır. Zeytin daneleri içindeki yapraklar bereli,böcek tahribatlı gibi

zeytin türleri

Zeytinin Türleri

ZEYTİN TÜRLERİ Yeşil Zeytin: Sonbahar aylarında yeşil taneler renk atmaya başladığında toplanırlar. emizlenip boylarına göre ayrıldıktan sonra büyük havuzlarda acılığı gitsin diye sudkostik eriyiği ile yıkanır. Ardından havuzdaki zeytinler temiz su ile 3-4 defa yıkanır ve fıçılara doldurularak üzerlerine dökülen tuzlu salamura suyu ile 2-2,5 ay bekletilirler.Siyah Zeytin: Dünyada en çok Türkiye ve Yunanistan’dan çıkar. İki türlü

Zeytin Nedir ?

Zeytin Nedir?

zeytingillerden, anayurdu Akdeniz çevresi olan, boyu on beş metreyi bulabilen, yaprak dökmeyen, yaprakları küçük, gümüşrenginde karşılıklı dizilişli olan, açık yeşil ve salkım durumunda çiçek açan, meyvesi için yetiştirilen, çok uzun ömürlü bir ağaç. bu ağacın önceleri yeşil, sonradan olgunlaşarak kararan, yenilen ve yağı çıkarılan, tek çekirdekli meyvesi. Zeytin ağacı (Olea europaea), zeytingiller(Oleaceae) familyasından; meyvesi yenen,

Zeytin ağacının yaşamı

Zeytin ağacının yaşamı

Zeytin ağacının yaşamı Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster) denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir. Fidandan, dikme olarak yetiştirilen zeytin ağacı, kazık kök yapmaz ve çabuk yıkılır. Oysa dağda, tohumdan üreyen zeytin ağacı; kazık köklüdür, yerinden kolay sökülmez. Zeytin ağacı, meyvesinin etli kısmından ve çekirdeğinden elde

zeytin bahçeleri

ZEYTİN BAHÇELERİ

Zeytin ağacı, çok özel bir ağaçtır. 1000 yaşına kadar yaşayabilir. 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğu, bazı araştırmacılar tarafından ifade edilir. Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki, oleuropein maddesine dayanır. Bu madde, zeytin ağaçlarını, hastalık ve zararlılardan korur. Ayrıca yapraklarından çıkan kalsiyum elenolaten maddesi, zararlı virüs, bakteri ve mantarları yok eder.  Günümüzde ise; üretim maliyetinin düşürülesi ve

zeytin agacinin yapraklari

ZEYTİN AĞACININ YAPRAKLARI

ZEYTİN AĞACININ YAPRAKLARI Zeytin ağacının yaprakları ve meyvesi. Zeytin ağacı, yaz-kış yapraklıdır. Hastalığa uğramazlarsa yapraklar, ortalama 18-30 ay yaşarlar. Dökülenin yerine yenilenen yapraklar, dayanıklıdır. Bundan dolayı, zeytin ağaçları, sanki yapraklarını, hiç dökmezmiş gibi daima yeşil görünür. Yaprakların, bir kısmı çıkarken, bir kısmı döküldüğünden bu durumun farkına varılmaz. Yapraklar, küçük, yuvarlak veya hafifçe uzun, etli ve

Zeytin Yaprağı Özü (Ekstrakt)

Zeytin Yaprağı Özü (Ekstrakt)

Zeytin Yaprağı Özü (Ekstrakt) Zeytin yaprağı, eski çağlardan bu yana tedavide kullanılmıştır. Doğal antibiyotik ve antioksidan özellikler taşımaktadır. Zeytin yaprağı özü(ekstraktı), zeytin ağacı yapraklarından, fiziksel ve kimyasal metodlarla elde edilir. Bu öz, yeşil toz görünümlü yaprak özüdür. Bu öz, tüm bileşikleri, saf olarak kapsamakla beraber; 250 mikrogram A vitamini, 40 mikrogram selenyum, 250 miligram C

Zeytin Ağacının yaşadığı coğrafi koşullar

Zeytin Ağacının yaşadığı coğrafi koşullar

ZEYTİN AĞACININ YAŞADIĞI COĞRAFİ KOŞULLAR Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye’de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur. Zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin, suyu sever, ama