1- Zeytin ağaçları yaz, kış yeşildir. Kışın kurumaz ve yaprakları dökülmez.
Kış yaklaşırken yaprak dökümüne giren ağaçları hepimiz görmüşüzdür. Ağaçlar bir daha ki bahara kadar yaşama yavaş yavaş veda eder. Ama zeytin ağaçları kışında yemyeşildir. Zeytin yetişen bölgelerde yaşayanlar ya da kışın bu bölgelere gidenler iç ferahlatıcı bir manzara ile sürekli iç içedir. Zeytin ağacı kışın durgunluğu karşısında her daim umudun timsali olur. İnsana yaşama sevinci verir.
2- Bazı araştırmalar sonucunda 3000 yaşında zeytin ağaçları saptanmıştır.
Düşününce bile heyecanlanıyor insan. Kim bilir neler gördü o ağaç. 3000 yıl boyunca sayısız sabaha uyanmış belki birçok kuraklığa göğüs germiştir. Yine birçok insanın ekmeğine vesile olmuş, gölgesinde dinlendirmiştir.
3- Kutsal kitaplarda ve çeşitli mitolojilerde adı çokça geçer.
Beyaz güvercin ile beraber barışın en zarif simgesi olagelmiştir.
Kuran-ı Kerim, Hadis, İncil, Tevrat ve çeşitli mitolojilerde zeytin ağacına övgüler vardır. Kutsallığın, bereketin, bolluğun, bilgeliğin, barışın simgesi olmuştur.
4- Zeytinyağı bu listesinin olmazsa olmazı.
İyonya’lı ozan Homeros sıvı altın benzetmesi yapar zeytinyağına. Ne güzel bir benzetmedir bu. Yararları baz alındığında insanları birbirine düşüren altından da değerlidir aslında değerini bilene. Yapılan bir araştırmada Girit, ortalama yaşam süresinin en uzun olduğu yerlerden biridir. Girit’teki insanların temel besin kaynaklarından biride zeytinyağıdır. Yine Girit’te yaşayan erkeklerde kalp hastalığı görülme sıklığının çok düşük olduğu saptanmıştır.
5- Yeşil ve siyah zeytin aynı ağaçtan hasat edilir.
Zeytinler genellikle ekim ayı itibari ile olgunlaşmaya ve hasat edilmeye başlanır. Bu mevsimde hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağına erken hasat zeytinyağı denir. Yine üretilen zeytinlerde yeşil zeytinlerdir. Genellikle kırma ve çizik yöntemiyle üretilirler. Zeytinler iyice karardığında tekrar hasat edilir. Bu dönemde toplanılan zeytinler işlenerek sofralık siyah zeytin elde edilir.
6- Türkiye dünyada zeytinyağı üretiminde 5. sıradadır.
Aşağıdaki ilk 5 ülkeyi görmekteyiz.
İspanya : % 33
İtalya : % 23
Yunanistan : % 17
Tunus : % 8
Türkiye : % 5
Diğerleri : % 14
Malesef Türkiye’deki tüketim aynı oranda değildir. Yunanistan’da kişi başına yıllık ortalama tüketim yaklaşık 18 litre iken Türkiye’de bu rakam 1 litreye kadar düşmektedir.
7- Zeytin ağacının meyvesi kadar yaprağından elde edilen çay da yararlı olduğu gözlenmiştir.
Antibiyotik özelliği vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlığına iyi gelir.
Kan basıncını düşürür.
Kan şekerini düşürür.
Kolesterolü düşürür.
8- Saklı lezzet: zeytin reçeli
Zeytinin de reçeli olur muymuş? Dediğinizi duyar gibiyiz. Lakin tezat gibi görünse de enfes bir lezzete sahiptir. Yeşil zeytinlerin çekirdekleri çıkarıldıktan sonra karanfil, portakal kabukları, limon ve şekerle kaynatılır. Şeker krizleri için iyi ve sağlıklı bir alternatiftir.
9-Zeytinin besin değerleri
Yeşil zeytinin yenebilen 100 gramı, 144 kalori enerji sağlar. Ayrıca 13,5 gram yağ, 2,8 gram karbonhidrat, 1,5 gram protein, 90 miligram kalsiyum, 2 miligram demir ve 300 ünite A vitamini ihtiva eder. Siyah zeytinin yenebilen 100 gramı ise, 207 kalori enerji sağlar. Ayrıca bu tip zeytinde 21 gram yağ, 1,1 gram karbonhidrat, 1,8 gram protein, 77 miligram kalsiyum, 1,6 miligram demir ve 60 ünite A vitamini depolanmıştır. Her iki zeytin türünde daha düşük miktarlarda diğer vitaminler ve mineraller de bulunmaktadır.
10- Hoş ve nadide bir koku: zeytin çiçeği kolonyası
Zeytin çiçeklerinden elde edilen esansla üretilen kolonya bugüne kadar diğer kolonyalardan duymadığınız değişik ve güzel bir kokuyu barındırıyor. Hafif ve kalıcı kokusuyla insana zeytin bahçelerinde dolaşıyor hissi veriyor.