Anasayfa / Zeytin Hakkında / Zeytin Çeşitleri
zeytin çeşitleri listesi isimleri
zeytin çeşitleri listesi isimleri

Zeytin Çeşitleri

zeytin çeşitleri listesi isimleri
zeytin çeşitleri listesi isimleri

Zeytin çeşitleri ; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının 2008/24 nolu Türk Gıda Kodeksi  Sofralık Zeytin Tebliğinde yer alan zeytin çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Zeytin Çeşitleri

1) Ham zeytin danelerinin olgunluk derecelerine göre;

Yeşil zeytin : Sofralık zeytinin yeşilden sarımsı yeşile kadar olan değişik renklerde olgunlaşmış, normal iriliğe erişmiş zeytin danelerini,

Rengi dönük zeytin/pembe zeytin: Siyah olgunluk döneminden önce, pembe, kırmızı, şarabi, açık kahverengi renklerde iken hasat edilen zeytin danelerini,

Siyah zeytin  : Tamamen olgunlaşmış veya olgunlaşmadan hemen önce hasat edilen, rengi siyah veya siyaha yakın, koyu mor, yeşilimsi siyah, koyu kahverengi veya kırmızı siyahtan menekşe siyahına kadar olan zeytin danelerini,

3) Piyasaya sunuş şekillerine göre;

Bütün zeytin: Doğal şeklini muhafaza eden, çekirdeği çıkarılmamış, saplı veya sapsız zeytini,

Yarım zeytin: Çekirdeksiz veya dolgulu zeytinin yaklaşık iki eşit parçaya bölünmesiyle elde edilen ürünü,

Çeyrek zeytin: Çekirdeksiz zeytinin yaklaşık dört eşit parçaya ayrılması suretiyle elde edilen ürünü,

Bölünmüş zeytin: Çekirdeksiz zeytinin uzunlamasına yaklaşık dörtten fazla eşit parçaya bölünmesi suretiyle elde edilen ürünü,

Dilimlenmiş zeytin: Çekirdeksiz veya dolgulu zeytinin, yaklaşık olarak eşit kalınlıkta ve paralel dilimlenmesi suretiyle elde edilen ürünü,

Kıyılmış/doğranmış zeytin: Çekirdeksiz zeytini değişik şekillerde küçük parçalara ayırmak suretiyle elde edilen ürünü,

Çizik zeytin: Zeytin çeşitlerinin uygun yöntemlerle yenilebilme olgunluğu kazandırılmadan önce veya sonra çizilmesi suretiyle elde edilen ürünü,

Kırık zeytin: Çekirdeksiz zeytin, dilimlenmiş zeytin veya dolgulu zeytin üretimi sırasında kırılan zeytinlerden elde edilen ürünü,

Kırma zeytin: Taze veya salamuradaki bütün haldeki zeytinin, çekirdeği kırılmadan parçalanarak uygun yöntemlerle yenilebilme olgunluğu kazandırılmasıyla elde edilen ürünü,

Dolgulu zeytin: Çekirdeksiz zeytinin havuç, kırmızıbiber, badem içi, kereviz, ançuez, portakal veya limon kabuğu, fındık içi, kapari gibi uygun dolgu gıda maddeleri ile veya bunlardan hazırlanan maddelerle doldurulması suretiyle elde edilen ürünü,

Çekirdeksiz zeytin: Doğal şeklini muhafaza eden, çekirdeği çıkarılmış zeytini,

Doğal fermente sele zeytin: Siyah olgunluk döneminde hasat edilen ve işleme tekniğine uygun olarak tuz ile kat kat karıştırılarak alkali kullanılmaksızın yenilebilme olgunluğu kazandırılmış ve dış yüzeyi kırışmış siyah zeytini,

Fermente sele zeytin: Siyah olgunluk döneminden hemen önce veya siyah olgunluk döneminde hasat edilen zeytin danelerinin düşük derişimli alkali çözeltisi ile kısa süre işlenmesinden sonra yıkanıp uygun kaplar içerisinde kuru tuzlama yapılmak suretiyle hazırlanan ürünü,

Çevirme/yuvarlama zeytin: Siyah olgunluk döneminde hasat edilen ve işleme tekniğine uygun olarak tuz ile kat kat karıştırılıp; alkali kullanılmaksızın uygun kaplar içerisinde kendi suyunda fermente edilerek yenilebilme olgunluğu kazandırılmış ve dış yüzeyi kırışmış siyah zeytini,

Kurutulmuş zeytin: Olgun zeytin danelerinin tekniğine uygun olarak suyunun uzaklaştırılması ile elde edilen ürünü,

Salamura zeytin: Uygun olgunluk döneminde hasat edilen ve işleme tekniklerine uygun olarak üretilen danelerin salamurada yenilebilme olgunluğu kazandırılması ile elde edilen ürünü,

Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden yenilebilme olgunluğuna erişmesi sonucu elde edilen ürünü,

Sirkeli zeytin: Zeytin çeşitlerinin uygun yöntemlerle yenilebilme olgunluğu kazandırıldıktan sonra sirke, aroma maddeleri ile salamura edilmesiyle elde edilen ürünü,

Karışım zeytin: Zeytinin, değişik soslar, baharat veya diğer yenilebilir maddeler ile karıştırılarak veya marine edilerek aromalı veya aromasız elde edilen ürünü,

Karma/karışık zeytin: Farklı şekillerde piyasaya hazırlanmış farklı çeşit ve tipteki zeytinlerin karışık olarak bir ambalaj içerisinde dolgu gıda maddeli veya dolgu gıda maddesiz, aromalı veya aromasız şekilde piyasaya sunulması ile hazırlanan ürünü,

ifade eder.

zeytin çeşitleri
zeytin çeşitleri

Zeytin çeşitleri listesi

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zeytin Çeşidi Resim Yetiştiği Bölge
Arbequina Zeytinler arbequines006.JPG Başta Andalusia (Endülüs bölgesi) olmak üzere İspanya’nın diğer bölgelerine de yayılmıştır. Fransa, ABD, Şili, Portekiz, İtalya, Tunus, Fas, Avustralya, Arjantin.
Arbosana İspanya.
Edremit (Ayvalık) Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin.
Büyük Topak Ulak İskenderun, Anamur, Erdemli, Tarsus, Seyhan, Sütçüler-Isparta.
Çakır İzmir.
Çekişte Ödemiş, İzmir’in Kiraz, Torbalı ve Ödemiş ilçeleri, Aydın’ın Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar ilçeleri.
Çelebi İznik, Bursa’nın Gemlik, İznik, Orhangazi, Kocaeli’nin Merkez, Gölcük ve Bilecik’in Merkez, Osmaneli, Gölpınarı ilçeleri.
Çilli Kemalpaşa, İzmir’in Bornova, Kemalpaşa, Manisa’nın Turgutlu ilçeleri.
Domat Manisa’nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir’in Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın’ın Merkez, Söke, Karacasu, Kuyucuk ilçeleri.
Edincik Su Edincik, Balıkesir’in Bandırma, Edincik ve Erdek ilçeleri.
Eğriburun Gaziantep’in Nizip, Hatay’ın İskenderun, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçeleri.
Erkence İzmir.
Gemlik- Tiriliye Tirilye ,Gemlik ,Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Bilecik, Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Samsun, Trabzon, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya, Adıyaman
Halhalı Mardin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş.
 İzmir sofralık İzmir civarı.
Kalembezi Gaziantep’in Nizip ilçesi ve Kilis.
Kan Çelebi Gaziantep civarı.
Karamürsel Su(Kalamta) Klmtoliveskjpg Karamürsel, Kocaeli’nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı.
Kilis Yağlık Kilis, Gaziantep’in Merkez ve Oğuzeli, Şanlıurfa’nın Merkez, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu, Mardin’in Cizre ilçeleri.
Kiraz Akhisar’ın Yayaköy kasabası, Manisa civarı.
Koroneiki Yunanistan.
Lucca Riping olives.jpg Fransa
papatya İspanya’nın Cordoba şehri, İspanya’nın Endülüs Bölgesi, Amerika, İsrail ve Avustralya.
Memecik Muğla İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla, Antalya, Sinop, Kahramanmaraş, Kastamonu’ya kadar geniş coğrafya.
Memeli Menemen, İzmir’in Menemen, Kemalpaşa, Manisa’nın Turgutlu ilçeleri.
Nizip yağlık Gaziantep’in Nizip, Kahramanmaraş’ın Merkez, Mardin’in Cizre ilçeleri.
Oliana İspanya.
Samanlı Karamürsel, Kocaeli’nin Karamürsel, Bursa’nın İznik ilçeleri.
Sarı Haşebi Altınözü, Hatay civarı.
Sarı ulak İçel’in Merkez, Erdemli, Gülnar, Adana’nın Seyhan, Kozan, Yumurtalık ilçeleri.
Saurani Altınözü, Hatay civarı.
Sikitita Avrupa Birliği, Şili, Arjantin, Meksika, ABD (“Chiquitita” adıyla), Güney Afrika, Avustralya, Tunus, Fas ve Türkiye’de koruma altındadır.
Tavşan yüreği Fethiye, Muğla’nın Fethiye, Antalya’nın Akseki ilçeleri, Karaman.
Uslu Manisa’nın Akhisar, Turgutlu, İzmir’in Kemalpaşa, Selçuk, Muğla’nın Merkez, Yatağan ilçeleri.
Yağ çelebi Gaziantep’in Nizip ilçesi, Kilis.
Özet
Zeytin Çeşitleri
Makale adı
Zeytin Çeşitleri
Açıklama
Zeytin Çeşitleri ve türleri
Yazar
Yayıncı adı
Gemlik Zeytini

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp WhatsApp İletişim