Anasayfa / Yeşil Zeytin / Yeşil Çizik Zeytin Nasıl Yapılır?
yeşil çizik zeytin nasıl yapılır
yeşil çizik zeytin nasıl yapılır / hazırlanır , tarifi nedir ?

Yeşil Çizik Zeytin Nasıl Yapılır?

Yeşil çizik (Çizme) zeytin nasıl hazırlanır?

Bu makalede Yeşil Çizme ya da diğer adıyla çizik zeytin olarak bilinen zeytinin nasıl hazırlandığını anlatacağız.

Çizme Çizik zeytin nasıl yapılır (tarifi)

• Öncelikle ham yeşil zeytinimizi bir kaba dolduruyoruz
• Zeytinin tek tek kontrol edilerek ayıklanması önemlidir (Yara bere olan zeytinleri ve içerisinde tek tük varsa yaprakları ayıklıyoruz)
• İsteyenler saplarını ayıklayabilir isteyenler sapıyla bırakabilir bunun zeytine bir zararı olmayacaktır
• Ayıklama işlemi bittikten sonra bütün zeytinimizi özenle yıkıyoruz.
Yıkama ve ayıklama işlemini bitirdiğimize göre artık başlayabiliriz.
• Öncelikle zeytinleri içerisine koyacağımız kavanoz yada bir pet ayarlayıp kabı yarıya kadar suyla dolduruyoruz
• Her zeytini bıçakla 2 ayrı yerinden çekirdeğe değmeyecek şekilde (boylamasına) kesiyoruz (zeytinin daha erken olgunlaşmasını isteyenler 3-4 yerinden de bıçakla kesebilirler ama önerimiz 2 en fazla 3 çizik atılmasıdır)
• Çizilen zeytinin hemen su dolu kaba atılması önemlidir bekletilip su dolu kaba atılmadığı takdirde kararacaktır
• Kavanoz yad pet şişeniz dolup, bütün zeytinler suyun içerisinde kaldığına emin olduğumuzda artık kapağını kapatıyoruz
• Kurduğumuz zeytinin haftada 2-3 kez kapağını açarak zeytinin acı tadı gidene kadar suyunu değiştireceğiz (Çeşme suyu kullanılması yeterlidir)

Yeşil çizik Zeytin kurma işlemimiz devam ediyor, zeytinin acı tadı gidene kadar suyu değiştirildikten sonra aşağıdaki tarifle salamura suyu hazırlayıp son kez suyunu değiştirerek zeytini yenebilir hale getireceğiz

Kabın içerisindeki zeytinin suyunu sürekli değiştirdik artık acı tadı gititi haydi şimdi Suyla tatlanan zeytinin içindeki suyu son kez salamura suyuyla değiştirelim ve yenebilir hale getirelim.
Yeşil çizik zeytin salamurası için malzemeler : (ben aşağıda 1 ve 2 kg için yazdım sizler kurduğunuz kg için benzer bir hesap yapabilirsiniz)
2 Kilo zeytin için ;
4 yemek kaşığı kaya tuzu,
4 adet limon suyu yada 2 tatlı kağığı limon tuzu (limon suyu yada kaya tuzu kullanımı size bırakılmıştır)
1 kg yeşil çizik zeytin için
2 yemek kaşığı kaya tuzu,
2 adet limon suyu yada 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Şimdi kabınızdaki suyu döküp tekrar su doldurduğunuzda kaya tuzu ve limon tuzu ilave edip kapağı tekrar kapatıyoruz.
Zeytininiz 1 haftaya kadar yenilebilir halde olacaktır.

Afiyet olsun

Çizme / Çizik zeytin nasıl saklanır, Naısl muhafaza edilir

Kurduğunuz zeytinleri küçük Kucuk kaplarda yapmanız durumunda kapağını açtığınız zeytini tüketeceğiniz ve diğerlerinin kapağı açılmayacağı için bozulmayacaktır.

serin bir yerde muhafaza etmeniz yeterlidir.

yeşil çizik zeytin nasıl yapılır
yeşil çizik zeytin nasıl yapılır / hazırlanır , tarifi nedir ?

 

 

 

Online Alışveriş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp WhatsApp İletişim