Anasayfa / Gemlik Zeytini

Avatar
Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Zeytinyağının Bileşenleri ve Sağlığa Faydaları

diyetisyen emine eda yaldız gemlik zeytinyağı ve sağlık

Gemlikli Diyetisten Emine Eda Yaldız’ın Zeytinyağı hakkında yazısı .. MUCİZEVİ BİLEŞİK ZEYTİNYAĞI Zeytinyağı zeytinin çekirdeğiyle birlikte sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden elde edilen şeffaf, yeşilimsi/sarımtırak ve aromatik bir sıvıdır. Uluslar arası zeytinyağı konseyi, zeytinyağını; sızma zeytinyağı, rafine zeytinyağı, zeytinyağı, ve prina zeytinyağı şeklinde sınıflandırmaktadır. Sızma zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden, yağ …

Daha fazla oku

Zeytin Ağacı

zeytin ağacı - olive tree

Zeytin ağacı o. Doğa koşullarına, yıllara ve yeşil düşmanlarına meydan okuyor sanki.. Kim bilir kaç yaşında. Kim bilir neler görmüş, neler yaşamış, nelere tanık olmuştur bu yaşına değin Ve kim bilir kaç ton zeytin vermiştir bu nankör insanlara Zeytin Ağacı Familyası: Zeytingiller (Oleaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve …

Daha fazla oku

Zeytinde Sulama

Zeytin sulama teknikleri zamanı ve sistemleri

ZEYTİN SULAMA :  Ağaçlar ihtiyacı olan suyun büyük bir kısminı yağmurla karşılar, Kullandığı suyun, solunum ve terleme sonucunda büyük bir bölümünü kaybeden zeytin ağaçlannın, iklim özelliklerine göre yıllık su ihtiyacı 1-3 ton arasındadır. Zeytin ağaçlarında, Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında sulama yapılmalıdır, Mayıs-Hazirarı aylarırıda havalar kurak gitmiş se çiçeklenme başlamadan önce …

Daha fazla oku

Zeytinde Budama – Zeytin ağacının budanması

Zeytinde Budama - Zeytin ağacının budanması

ZEYTİN AĞACININ BUDANMASI BUDAMA : Zeytin ağacı kendi haline bırakılırsa gelişigüzel dallanır, budaklanır. Dallar sıklaşır. Bu sıklık arasında bazı dallar güneşe kavuşmak için uzayıp giderler. Altta kalanlar cılızlaşır. Bütün ağaç karmaşık bir biçime girer. Orman ağacına dönüşür. Sonunda çalılaşma başlar. Tepe dallar da az ve iri tane tutar. Etekler de …

Daha fazla oku

Aylara Göre Zeytin Bakım İşleri

Aylara Göre Zeytin Bakım İşleri  , gereken bakım takvimi ve Zeytin bakımı zamanı 

Aylara Göre Zeytin Bakım İşleri  : gereken bakım takvimi ve Zeytin bakımı zamanı neler. Zeytin bakımı Zeytin bakımı ve bakım takvimi. Aylara göre gereken bakım işleri.  Diğer birçok meyve ağacına göre çok daha az bakım isteyen zeytin ağaçları yapılacak çok az bakımın dahi fazlasıyla hakkını verir. Ağacın bakımını altı maddeye …

Daha fazla oku

Zeytin’de Gübreleme

zeytinde gübreleme

Zeytinde gübreleme ;   Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başlar bunu izleyen yıllarda devam eder. Uygulanacak gübreler kış ayları sonunda, ilkbahar yağmurlarından önce verilmelidir. Zeytinde kimyasal gübrelerin yanı sıra; çiftlik gübresi, yeşil gübreler de kullanılabilir. Doğru gübreleme, bitkinin ihtiyacını karşılamalı ve topraktan alınamayan bitki besin maddesi miktarlarını temin etmelidir. Zeytinliklerimizde …

Daha fazla oku

Zeytinde Besin Maddesi Eksiklikleri ve Çözümleri

zeytinde besin maddesi eksiklikleri

Zeytinde Besin Maddesi Eksiklikleri ve Çözümleri Besin Maddesi Eksikliğinde Görülebilecek Zararlar, Azot Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Çözümü, Potasyum Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Çözümü,  Bor Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Çözümü, Çinko Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Çözümü, Magnezyum Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Çözümü, Demir Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Çözümü, başlıklarını bulabilirsiniz.   Besin Maddesi Eksikliğinde Görülebilecek …

Daha fazla oku

Zeytin ağacının morfolojik ve biyolojik özelliği

Zeytin ağacının morfolojik ve biyolojik özelliği

Zeytin ağacının morfolojik ve biyolojik özelliği : Zeytin ağacı uzun ömürlü olması ile diğer bir çok meyve ağaçlarından ayrılmaktadır. Zeytin ağacının gövdesi bir nedenle ölürse veya herhangi bir şekilde ortadan kalkarsa, ufak bir kök parçası veya küçük bir sürgünü, onun tekrar meydana gelmesi için yeterli olabilmektedir.       Gemlik …

Daha fazla oku

Zeytin’de Hastalık ve Zararlılar

Zeytinde Hastalik ve Zararlilar

Zeytinde Hastalık ve Zararlılar Zeytin Zararlıları 1-Zeytin Sineği (Bactrocera oleae Gmelin) Tanımı ve zarar şekli: Ülkemizdeki bütün zeytinlik sahalarında görülen ergini sinek olan bir zararlıdır. Ergini 4-6 mm boyunda kahve ve bal renklidir. Larvaları yaklaşık 6-8 mmboyunda, şeffaf ve beyaz renklidir. Pupaları ise fıçı şeklinde ve kahverengi bir görünüme sahiptir. …

Daha fazla oku

Zeytinin İklim İstekleri

Zeytinin İklim İstekleri

Zeytinin İklim İstekleri  :  Zeytinciliği sınırlayan en önemli iklim etmenleri sıcaklık ve yağıştır. Zeytin yetişen yerlerde ıs> ortalaması 15-20 °C arasında olmalıdır. Zeytin ağacı 25-30°C’lerde çok iyi gelişir. Dayanabildiği en az sıcaklık –7 Colup bu derecenin altında don zararı artar. Hava sıcaklığı +7°C ve altına düşünce zeytin ağacı dinlenmeye çekilir. Kış …

Daha fazla oku

Zeytinin Toprak İstekleri

Zeytinin-Toprak-istekleri

Zeytinin Toprak İstekleri : Toprak yönünden fazla seçici olmayan zeylin, diğer bitkilerin yetişmediği kır, çakıllı, meyilli topraklarda yetişebilirse de en iyi yetişme ortamını kalkerli, derin, kumlu, killi, havalı ve nemli topraklarda bulur. Ağır. killi, taban suyu yüksek ve kışın su biriken topraklar zeylin için uygun değildir.Ağır ve nemli topraklarda kökler …

Daha fazla oku

Zeytin ağacı kök sistemi

Zeytin ağacı kök sistemi

ZEYTİN AĞACI KÖK SİSTEMİ Tohumdan veya çelikten meydana gelmiş fidan kökleri, 3. ve 4. yaşına kadar daima dikine büyüme gösterirler. Daha sonra, bu köklerin yerine, yumruların oluşması ile saçakvari yeni bir kök sistemi meydana gelir. Oluşan bu kök sistemi, hemen toprak yüzeyinin altında yer almaktadır. Zeytin ağacının, yaşına bağlı olarak …

Daha fazla oku

Zeytin Ağacı Çiçeği

Zeytin Ağacı Çiçeği

Zeytin ağacı çiçeği İki tip çiçek vardır.1.Normal çiçekler: Hem dişi hem de erkek organları vardır. Erselik, yani tam çiçek.2.Erkek çiçekler: Sadece erkek organları vardır. Dişi organlar körelmiştir. Dişi organ, iki karpellidir. Her karpelde döllenmeye ve gelişmeye elverişli, iki normal tohum taslağı bulunur. Fakat gelişmiş meyvelerde, yanlız bir karpel vardır ve …

Daha fazla oku

Toprak ve Yaprak Analizleri

Toprak ve Yaprak Analizleri

Toprak ve Yaprak Analizleri :   Toprak Örneğinin Alınması Toprak örneği alınacak yer, önce meyil, yükseklik ve toprak tipine göre kısırnlara ayrılır. Her kısımdan ayrı ayrı örnek alınmalıdır. Toprak örneği alınacak zeytinlikte zikzaklı yürüyerek en az 3 yerden örnek alınmalıdır. Örnek alınmakta kullanılan kova, kürek vs.nin gübre ve kimyasal maddelerden temizlenmiş …

Daha fazla oku

Gemlik’te Zeytin Ekonomisi

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik’te Zeytin Ekonomisi zeytinin Gemlikteki durumu   EKONOMİK DURUM   Tarım ve Hayvancılık:  İlçede tarım denilince Zeytincilik başta gelmektedir. Dünyanın en kaliteli zeytini Gemlik’te üretilmektedir. Türkiye standartlarında Gemlik tipi zeytin olarak geçmektedir. Bölgede; ARAZİ ALANI (Hektar) Tarım Alanı: 12.842 Orman ve Fundalık: 21.532 Çayır-Mera: 511 Tarım Dışı Alan: 6.468 Su …

Daha fazla oku

Yemek pişirirken bazı yağları karıştırmalı mıyım?

Yemek pişirirken bazı yağları karıştırmalı mıyım?

Sızma zeytinyağı ile rafine bitki yağları karşılaştırması gerçekten son derece yanlıştır.  Zeytinyağı dışındaki bitkisel yağların hiç biri, doğrudan naturel olarak, ham olarak, yani rafine edilmeden yenemez.  İçlerinde pek çok sağlığa zararlı bileşen içerirler.  Zeytinyağı, üretiminden hemen sonra, hiç bir kimyasal işlemden geçmeden doğrudan yenebilecek tek bitkisel yağdır. Genel olarak, katı …

Daha fazla oku

Siyah Zeytin

Siyah zeytin Olives Black Olives Olivier

Siyah zeytin denilince akla hemen Gemlik Zeytini gelir. siyah zeytin sofralık olup kahvaltıların vazgeçilmezidir. Bilmeniz gereken en önceli ayrıntı her ağaçtan hem yeşil hem siyah zeytin çıktığıdır. her meyve gibi zeytininde çeşitleri bulunmaktadır. En iyi sofralık siyah zeytin denildiğinde akla  Gemlik zeytini gelir Siyah zeytin , dalından olduktan / olgunlaştıktan  sonra toplanır, hem yemeklik, hem de yağ çıkartmada kullanılır. Siyah zeytin çeşitleri içerisinde en bilinen ve özeli Gemlik Zeytindir. 

Daha fazla oku

Zeytin Ne zaman Toplanır ?

Zeytin Ne zaman Toplanır ? toplama Hasat zamanına göre zeytin çeşitleri

Zeytin Ne zaman Toplanır? Zeytin ne zaman toplanıyori kırma , yağlık, yeşil , sofralık ve gemlik zeytini ne zaman toplanır Hasat zamanına göre zeytin çeşitleri Sofralık zeytinler, tam olgunluk zamanında hasat edilmelidir. Hasat, yeşil zeytinlerde, zeytin rengi yeşilden açık yeşil renge döndüğü zaman yapılır. Önce iri zeytinler toplanır, daha sonra …

Daha fazla oku

Zeytinyağı çeşitlerinin yabancı dillerdeki karşılıkları

zeytinyağı ingilizce fransızca ispanyolca italyanca

ZEYTİNYAĞI ÇEŞİTLERİNİN TÜRKÇE VE YABANCI DİLLERDEKİ KARŞILIKLARI : TÜRKÇE FRANSIZCA İNGİLİZCE İTALYANCA İSPANYOLCA Naturel Sızma Zeytinyağı Huile d’olive vierge extra Extra virgin olive oil Olio d’oliva  vergine extra Aceite de Oliva virgen extra Naturel Birinci Zeytinyağı Huile d’olive vierge Virgin olive oil Olio d’oliva vergine Aceite de oliva virgen Naturel İkinci …

Daha fazla oku

Zeytinyağı Çeşitleri

zetinyağı çeşitleri

Tarım ve köy işleri Bakanlığının 7 Agutos 2010 tarihli Türk Gıda kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğine göre zeytinyağı çeşitleri aşağıdaki gibidir:Zeytinyağı Çeşitleri aşağıdaki gibi olup en kaliteli çeşidi naturel zeytinyağı grubu oluşturmaktadır o grup kendi içerisinde aşağıda ayrıca sınıflandırılmıştır.  Natürel zeytinyağları; 1- Natürel sızma zeytinyağı: , Doğrudan tüketime uygun, …

Daha fazla oku

Zeytin ve Sağlık

Zeytin ve Sağlık

Zeytin ve Sağlık : Kuran’da adı geçen zeytinin sağlığa faydaları say say bitmez. Son yıllarda yapılan araştırmalar, zeytinin yalnızca lezzetli bir besin değil, bunun yanında önemli bir sağlık kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur. Zeytin ve SağlıkHarvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Frank Sacks: Zeytinyağı açısından zengin bir diyet, aşırı şişmanlığı kontrol altına almada …

Daha fazla oku

Sağlık İksiri Zeytin ve Zeytinyağı

Sağlık İksiri Zeytin ve Zeytinyağı

Sağlık İksiri Zeytin ve Zeytinyağı :   Türkiye’nin üretiminde dünya dördüncüsü olduğu Zeytin ve zeytinyağının tüm dertlere deva olduğu anlaşıldı. Yaşlanmayı geciktirici unsurundan çocuk gelişimine kadar birçok konuda sağlığa faydalı olan Zeytinin kalp ve damar sağlığına ve kansere iyi geldiği bildirildi.  Sahip olduğu besin değeriyle insan sağlığını koruyan bir mucize olarak değerlendiren zeytin, …

Daha fazla oku

Zeytinyağını nasıl saklamalı ?

Zeytinyağını nasıl saklamalı ?

Zeytinyağını nasıl saklamalı : Isı ve ışık zeytinyağının düşmanlarıdır.  Zeytinyağı farklı kokulardan da çok çabuk etkilenip bozulabilir. Zeytinyağı ışık almayan, serin ve kokusuz bir ortamda cam, seramik veya teneke kutularda saklanabilir. Uygun koşullarda 5 yıl saklanabilse de en iyisi 2 yılda tüketilmesidir. Zeytinyağı Nasıl Saklanır? Işık, sıcaklık, hava ve zaman …

Daha fazla oku

Zeytinyağı Nedir

Zeytinyağı Nedir

Zeytinyağı nedir  :  zeytin tanelerinden çıkarılan, besin değeri yüksek, bitkisel sıvı yağ. Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı (Olea europaea sativa Hoffm. et Link) meyvelerinden elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen, oda sıcaklığında sıvı olan bir yağdır. Zeytinden elde edilen en önemli ürün olan zeytinyağı, dünyada yılda 1,6-2,6 …

Daha fazla oku

Neden Zeytinyağı sabunu

neden zeytinyağı sabunu

Neden Zeytinyağı sabunu ; Çünkü Zeytinyağı Sabunu Sadece Zeytinyağından elde edilir doğaldır.  Saf en iyi hakiki zeytinyağı sabunu sağlığımızı korur, güzellik katar. Zeytinyağı Sabunu Doğaldır Zeytinyağı sabunu geleneksel kullanımının yanısıra, doğallığa önem veren herkesin tercih ettiği bir üründür. Bitkisel yağ olan zeytinyağı E, A, D, K vitaminlerini içerir. Zeytinyağı Sabunu …

Daha fazla oku

Zeytinyağına Dair Pratik Öneriler

Zeytinyağına Dair Pratik Öneriler

Zeytinyağına Dair Pratik Öneriler Pratik Öneriler: Bir ziyafet öncesi ve sonrası birer kaşık zeytinyağı içebilirsniz. Zeytinyağı mide zarını örtüpalkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğu bir ölçüde azaltır. Safra salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır… Yüksek tansiyon için: 15-20 kadar taze yada kuru zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika …

Daha fazla oku

Kolon Sızması (Sahte Sızma) zeytinyağı Nedir ?

kolon sızması , sahte sızma zeytinyağı

kolon sızması , diğer adıyla sahte sızma zeytinyağı nedir. Yemeklik olarak değerlendirilemeyen asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip rafinelik yağlar,  son derece gelişmiş rafinerilerde yüksek basınç altında ısıl işleme tabi tutuluyor ve asidi düşürülüyor.  Bu şekilde üretilen ve “Sızma Zeytinyağı” olarak piyasaya sunulan yağlara “Kolon Sızması” deniliyor. Sızma zeytinyağı …

Daha fazla oku

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, Diğerlerinden ne farkı vardır?

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, Diğerlerinden ne farkı vardır?

Soğuk sıkım diğer adıyla soğuk sıkma yöntemi, zeytinyağı üretimi sırasında suyun ısısı ile ilgili bir konudur. Bir zeytinyağının soğuk sıkma sınıfına girebilmesi için üretim esnasında kullanılan suyun sıcaklığının en fazla 25 derece olması gerekmektedir.  Yüksek ısı zeytinyağının besin değerlerini ve hoş kokulu yapısını olumsuz etkilediğinden, düşük su sıcaklığında elde edilen …

Daha fazla oku

Taş baskı zeytinyağı nedir? Diğerlerinden ne farkı vardır?

Taş Baskı Zeytinyağı - Gemlik

Taş Baskı zeytinyağı eski usul doğal yöntemlerle değirmenlerde ezilerek saf haliyle sofralarınıza gelir. Taş Baskı Zeytinyağı zeytinin, taş değirmenlerde ezilerek çıkartılan saf zeytinyağıdır.  Taş baskı zeytinyağı, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında üretilir.  Torbalardan taş baskı zeytinyağı yavaş yavaş sızarak Taş baskı geleneksel yöntemdir.  Taş baskı zeytinyağ  üretimi yapan imalathaneler günümüzde çok azalmıştır. 

Daha fazla oku

Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?

Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?

Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur? Rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel yemeklik zeytinyağının karışımından oluşur.  Piyasada satılan zeytinyağı çeşitleri arasında fiyatı en düşük olandır.  Bunun sebebi ise bu karışımdır.  Riviera zeytinyağı, zeytinyağı kullanmak isteyen fakat diğer sıvı yağlara alışkın olduğu için sızma zeytinyağını kokulu bulan tüketiciler için hazırlanmıştır. …

Daha fazla oku

Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim / Saklamalıyım ?

Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim ? saklamalıyım ?

Zeytinyağını nasıl muhafaza etmeliyim ? Bu konuda en fazla özen göstermemiz gereken husus, zeytinyağının direk güneş ışığı ile temas etmemesini sağlamaktır.  Eğer bunu sağlayamazsanız, zeytinyağınız çok kısa bir süre içerisinde hiç şüphe yoktur ki bozulacaktır. “Nuovo Olio, Vino Vecchio” yani, “Zeytinyağını gençken, şarabı yaşlıyken tüketmek en iyisidir.” ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR? …

Daha fazla oku

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan  yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur.  Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir. …

Daha fazla oku

Edremit Zeytini

edremit zeytini

Edremit Zeytini Edremit zeytin diğer adıyla ayvalık zeytini  Edremit Yağlık Zeytin : en iyi kalitede zeytinyağı bu çeşitten elde edilir. Yağ oranı yüksek olup % 22.7’dir. Bir kilogramında 300 zeytin tanesi bulunur Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde Pembe Çizme Zeytin tipinde değerlendirilir,siyah olum döneminde hasat edilerek siyah …

Daha fazla oku

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır

sızma zeytinyağı nasıl yapılır

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır Zeytin ülkesiyiz. Ama halkımız zeytinyağını az tanıyor. Çok kişi zeytinyağı konusunda bilgi sahibi değil. Bu bayram günü sayın okuyucularıma, bir zeytinyağı tüketicisi olarak, bu konuda öğrendiklerimi aktaracağım. Neyin ne olduğunu anlatayım da, halkımız zeytinyağı satın alırken seçimini bilerek yapabilsin. İnsanlar yaklaşık olarak 5.000 yıldan beri zeytinyağı üretiyorlar. Zeytinyağı …

Daha fazla oku

Zeytin Çiçeği kolonyası nedir

zeytin çiçeği kolonyası

Zeytin Çiçeği Kolonyası Zeytin ağacı ve çiçeğinin iç açıcı, otantik ve uyarıcı etkilerinden esinlenerek hazırlanan ferahlatıcı, kalıcı, yüksek nitelikli bir kolonyadır. Zeytin ağacının   ölümsüz ve zamana meydan okuyan dik duruşunu, onun sağlık iksiri özelliğini verir. Temizliği ve berraklığı anımsatan Özel Kokusuyla yaşamınızın her anını tazeler. İçeriğindeki zeytin çiçeği özü sayesinde mantar …

Daha fazla oku

Zeytin Yağlı Sabun Yapımı

zeytinyağlı sabun yapımı

Zeytin Yağlı Sabun Yapımı 1) Yağ ısıtıldı 45 C dereceye soğutuldu. Kül suyu ısıtıldı oda sıcaklığına soğutuldu. Bu iki örnek belirtilen sıcaklıklarda kül suyunun yavaş yavaş verilmesi suretiyle birbirine karıştırıldı. Bu işlem sırasında küçük değişimler haricinde herhangi bir tepkime gözlenmedi. İşlem sırasında sürekli ph kontrolü yapıldı. Ph ölçümlerinden yararlanılarak asitlik …

Daha fazla oku

ZeytinYağı ve Sağlık

zeytinyağı ve sağlık

Zeytinyağının ne kadar zamandır üretilmekte olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak yağ sıkma teknolojisinin yaklaşık 3.000 yıldır kullanıldığı bilinmektedir. İzmir, Urla’da bulunan bir zeytinyağı işliği, tam 2.600 yaşındadır! Zeytinyağının sağlık, gençlik ve güç kaynağı olduğu inancı tarih boyunca yaygındı. Eski Mısır, Yunan ve Roma’ da, değişik çiçek ve otlarla …

Daha fazla oku

Sofralık Siyah Zeytin Üretimi nasıl yapılır

Sofralık siyah zeytin üretimi gemlik

Sofralık Siyah Zeytin Üretimi Bir gıda maddesi olarak beslenme yönünden büyük bir önem taşıyan zeytin (Olea europea l.) tarihin ilk çağlarından beri kültürünün yapıldığı kayıtlarla saptanan ilk meyve türlerinden biridir. Kutsal bir ağaç olan, kurak ve fakir topraklarda bile az suyla yaşamını sürdüren, kendi haline bırakıldığında kuvvetli kökleri ve dayanıklı …

Daha fazla oku

Siyah Zeytinlerde Görülen Bozulmalar

Siyah zeytinde görülen bozulmalar

SİYAH ZEYTİNLERDE GÖRÜLEN BOZULMALAR 1. Zar oluşumu: Siyah zeytin fermantasyon tanklarının, özellikle üstü açık beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üreticinin “kefeke” olarak adlandırdığı bir zar oluşmaktadır. Bu zarda pek çok maya, küf ve bakteri bulunmaktadır. Zarda bulunan bu karışık mikroorganizmanın her evrede hakim olanı değişmekte, buna paralel olarak zarın renk, …

Daha fazla oku

Erken hasat zeytinyağı nedir?

Gemlik Erken hasat zeytinyağı

Erken hasat zeytinyağı nedir? Diğerlerinden ne farkı vardır? Üzerinde erken hasat ibaresi olan zeytinyağlarının diğer ürünlerden farkı, olgunluk dönemini henüz tamamlamamış, yeşil zeytinlerin yağı olmasıdır. Hasat dönemleri genellikle ülkemizde kasım-aralık ayları olup, bu döneme ulaşan zeytinler, yeşil tanelere göre daha siyahımsı bir renge sahip olup, daha yüksek yağ oranına sahiplerdir.  …

Daha fazla oku

Konfi Tipi Zeytin Yapımı

Gemlik konfit zeytin

Konfi tipi zeytin yapımı Bu yöntemde zeytinler acılıklarını gidermek için birer tonluk tanklara konulur. üzerine %1,5-2 oranında hazırlanan sudkostik çözeltisi verilir. Kostik zeytin etinin 3/4 üne işlediğinde zeytinin istenmeyen acılığı kaybolur ve sudkostik çözeltisi boşaltılır. Kaba su doldurulur, yıkama işlemi 4 kez tekrarlanır ve zeytinler havalandırılırlar. Bu esnada zeytinlerin rengi …

Daha fazla oku

Zeytinde Hasat

Zeytin hasat

Zeytinde Hasat Toprak yönünden fazla seçici olmayan zeytin, diğer bitkilerin yetişmediği kır, çakıllı, meyilli topraklarda yetişebilirse de en iyi yetişme ortamını kalkerli, derin, kumlu, killi, havalı ve nemli topraklarda bulur. Ağır. killi, taban suyu yüksek ve kışın su biriken topraklar zeylin için uygun değildir.Ağır ve nemli topraklarda kökler yüzlek olacağından …

Daha fazla oku

Zeytinyağında asitlik derecesi nedir ?

Zeytinyaginda asitlik derecesi nedir

100 gr zeytinyağında bulunan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. 1. Asit oranı %0,8 e kadar olan zeytinyağları “sızma” olarak adlandırılır. 2. Asit oranı %2 den az olan zeytinyağları “natürel birinci ” olarak adlandırılır. Zeytinyağı gliserin ve oleik asit maddelerinin birleşmesinden oluşur. Ancak bu karışımdaki oleik asit, gliserin içersinde tümüyle …

Daha fazla oku

Zeytin Ağacının Tarihi

Zeytin Ağacının Tarihi

Zeytin Ağacının Tarihi : Önce botanik: Zeytinin bilimsel künyesi “oleaceade” familyasından başlar. Leylak ve yasemin gibi süs bitkileriyle aynı familyadan “olea”, yabani bir meyva ağacıdır. “Olea” cinsinden dünyada yaklaşık 30 değişik tür saptanmıştır. “Olea Europea” da bunlardan biri ve en önemlisidir. Anayurdu Doğu Akdeniz olan “olea europea”nın başlıca iki alt …

Daha fazla oku

Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?

Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?

Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.  Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı bu yüzden kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır.  Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 C- 240 C de değişirken, tereyağı 110 C , ayçiçekyağı 170 C de özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140- 180C de …

Daha fazla oku

Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive oil)

Natürel sızma zeytinyağı

Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive oil) Natürel Sızma Zeytinyağı asit oranı en düşük ve kaliteli zeytinyağı çeşididir.  Natürel Sızma Zeytinyağı, dalından silkim ile düşürlen zeytinlerin 4 saat içerisinde, 27 derecenin altındaki ısılarda mekanik  işlemlerle sıkılmasıyla üretilen yağlardır. Üretildiği gibi başka bir işleme gerek kalmadan doğrudan tüketilebilirler.  Natürel sızma zeytinyağları da …

Daha fazla oku

A Tipi Zeytin Yağı (Olive oit type A)

Zeytinyağı Nedir

A Tipi Zeytin Yağı (Olive oit type A) Aynı biçimde harmanlama işlemi uygulanır. Ancak azami asit oranı 2’dir. Toplam zeytinyağı üretimi içinde yaklaşık yüzde ıS’lik bir paya sa­hip olan bu tür yağın kalitesi ve lezzeti, içine karıştırılan natürel yağınki kadar, üretim tesisİndeki rafinasyon teknolojisinin üstünlüğüne de bağlı­dır elbette. Gemlik Zeytini …

Daha fazla oku

Riviera Zeytin Yağı (Olive oil)

Riviera zeytinyağı

Riviera Zeytin Yağı nedir ? Nerede nasıl kullanılır.     Rafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilecek natürel zeytinyağları karışımından oluşan “Natürel” ve “rafine” yağlar belli oranlarda, ör­neğin yüzde 80-90 rafine edilmiş yağa yüzde 10-15 natürel yağ karıştırılarak elde edilir. Karışım oranları kadar, kullanılan natürel yağın asitlik: oranının terci­hen yüzde 3’ü …

Daha fazla oku
WhatsApp WhatsApp İletişim