Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, Diğerlerinden ne farkı vardır?

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, Diğerlerinden ne farkı vardır?

Soğuk sıkım diğer adıyla soğuk sıkma yöntemi, zeytinyağı üretimi sırasında suyun ısısı ile ilgili bir konudur. Bir zeytinyağının soğuk sıkma sınıfına girebilmesi için üretim esnasında kullanılan suyun sıcaklığının en fazla 25 derece olması gerekmektedir.  Yüksek ısı zeytinyağının besin değerlerini ve hoş kokulu yapısını olumsuz etkilediğinden, düşük su sıcaklığında elde edilen zeytinyağlarının aromatik bileşenleri ve besin değerleri, diğer yöntemlerle kıyaslandığında çok daha yüksektir.  Kısacası soğuk sıkma yönteminin tek farkı, üretim sırasında kullanılan suyun sıcaklığının düşürülerek üretim yapılmasıdır.

zeytin hamurunun sıcaklığının en fazla 27oC  olduğu üretim tekniğidir. 

Kullanılan suyun sıcaklığının düşüklüğü oranında, zeytinyağının aroması ve besin değeri yüksek olur. Bu yöntem zeytindeki yararlı maddelerin zeytinyağına aktarılmasını sağlar.

Bu yöntemde yağ çıkarılırken sıcaklık uygulanmadığı için hem yağdaki vitaminler ve bazı besin maddeleri yok olmaz.Hem de sıcaklığın olumsuz etkisi olan serbest yağ asitlerinin oluşumu engellenir.Bu yüzden hem besin değeri hem de sağlık açısından soğuk sıkım daha sağlıklıdır.

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, Diğerlerinden ne farkı vardır?
Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, Diğerlerinden ne farkı vardır?

Soğuk sıkım sağlıklı olsa da bir dezavantajı vardır.Zeytin veya sıkılan herhangi bir gıdanın ezilme işleminde yağ tam olarak çıkmaz.Eğer sıkılan gıda sıcaklığı artırılırsa  %20 % 30 oranında daha çok yağ çıkmaktadır.İşte bu yüzden dolayı üretici sıcak sıkımı istemektedir.

Zeytinin içerdiği antioksidanların ve doğal meyve aromalarının zeytinyağında varlığının sürdürebilmesi için, toplandıktan sonra, en kısa sürede,mümkünse aynı gün içinde,  “soğuk sıkım” yöntemi ile sıkılması gerekir. Bu sayede hem sağlıklı, hem de lezzetli bir zeytinyağı elde edilir. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını kokladığınızda, farklı meyve aromaları ile karışık nefis bir zeytin kokusu duyarsınız, tattığınızda içerdiği antioksidanlar sayesinde hoş bir yakıcılığı vardır. Soğuk sıkım zeytinyağları, özellikle soğuk kullanım için idealdir.

“Soğuk Sıkım” yağlarda ısı, ezme ve sıkma işlemindeki sürtünmeden sıcaklık 24-25 dereceyi geçmez.

 

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.