Sele Zeytin Yapımı

Sele Zeytin Yapımı

Sele Zeytin Yapımı , SELE ZEYTİNİ İŞLENMESİ

Bu tip zeytin işlemek için Gemlik çeşidi gibi eti kalın ve çekirdeği küçük zeytinler tercih edilmelidir. Zeytinler tam siyah rengini almış olmalıdır. İçlerindeki yaralı, çürük     rengi açık daneler ve yabancı maddeler ayrıldıktan sonra zeytinler yıkanır. Daha sonra da zeytinler selelere bir kat tuz, bir kat zeytin olacak şekilde doldurulur. Üzerine kanaviçe bezi örtülüp kenarları sepete dikilerek tutturulur. Zeytin ağırlığının % 15-20 si kadar iri tuz kullanılır. Seleler gün aşırı sağ-sol, alt-üst çevrilerek danenin her tarafının tuzla teması sağlanır. Zeytinler yaklaşık bir ay içinde tatlanır. Daha sonra elenerek tuzdan ayrılır. Yıkama yapılmaz. Zeytinyağı-sirke karışımı sıvıya batırılarak muhafaza edilir.

Sele Zeytin Yapımı
Sele Zeytin Yapımı

 

 

 

 

 

 

Malzemeler :

  • 3 kg siyah zeytin
  • 4 su bardağı taneli salamura tuzu
  • 1 adet çuval yada bez torba

Yapılışı :

  • Siyah zeytinleri yıkayın, süzülmesi için süzgeçte bırakın.
  • Bez torbanın alt kısmına biraz tuz serpin. üzerine bir sıra zeytin döşeyin. Zeytinler bitene kadar bir sıra tuz, bir sıra zeytin işlemine devam edin. En üst kısıma tuz gelsin. Bez torbanın ağız kısmını bağlayın.
  • Bekleteceğiniz yer müsaitse (güneş almayan serin bir yer)  geniş bir leğen yada tepsinin ortasına süzgeci ters çevirerek koyun. Yada benim yaptığım gibi Fırın tepsisi üzerine tel ızgarayı koyun.  Bu zeytin çuvalını süzgecin üzerine yerleştirin.
  • Çuvalın üzerine ağırlık yapması için pet şişeleri koyun.
  • Her gün çuvalı ipini açmadan sallayıp karıştırarak,  zeytinlerin yönünü değiştirin.
  • 1 hafta sonra az az zeytinlerin siyah acı suyu tepsiye akmaya başlıyor.  Yaklaşık  3 hafta sonunda zeytinlerin tamamen acı suyu çıkmış ve tatlanmış oluyorlar..
  •  Tepside biriken acı suyu dökmeyi unutmayın.. 🙂
  • İkinci haftadan sonra zeytinlerden her gün tadarak olup olmadığına bakın. sizin damak tadınıza uygun lezzete geldiklerinde çuvaldan alacaksınız..
  • Eğer uzun zaman saklayacaksanız tuzlarını hafif silkeleyerek yıkamadan kavonoza alın. Yiyeceğiniz kadarını çıkarıp tuzunu iyice yıkayın, bir süre su içerisinde bekletin. Sonrasın da iyice süzün. Üzerine zeytinyağı, limon ve baharat ne seviyorsanız ekleyin. Afiyetle yiyin.
  • Benim gibi hemen tüketecekseniz ve az yapmışsanız tuzu gidene kadar iyice yıkayın.
  •  1-2 saat suyun içerisinde bekletip süzgece alın. Suyu iyice süzülüne kadar bekletin. Sonrasında tepsiye yayıp 2-3 gün balkonda arada karıştırarak havalanmaya, kurumaya bırakın. (Benim zeytinlerim bu aşamada şimdi, kavanozlayınca resimlerini eklerim..:))

 

  • Bir kavanoza doldurun, üzerine zeytinyağı gezdirin. Serin bir yerde bekletin. İstediğiniz zaman servis tabağına alıp servis yapın..

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum