Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?

Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?


Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?

Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?
Riviera zeytinyağı nedir, Neden fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur?

Rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel yemeklik zeytinyağının karışımından oluşur.  Piyasada satılan zeytinyağı çeşitleri arasında fiyatı en düşük olandır.  Bunun sebebi ise bu karışımdır.  Riviera zeytinyağı, zeytinyağı kullanmak isteyen fakat diğer sıvı yağlara alışkın olduğu için sızma zeytinyağını kokulu bulan tüketiciler için hazırlanmıştır.

Riviera Zeytinyağı Nedir ?
Zeytinler dalından kopup toprağa düştüğü anda asitlenmeye başlar. Bu zeytinlerden elde edilen yağlar asit bakımından yüksek asitli olur ayrıca tat ve koku bakımından tüketilemeyecek durumdadırlar. Bu yağlar kimyasal ve ısıl işlemlerden geçirilerek tatsız ve kokusuz bir hale getirilirler. Bu işlemler sebebiyle de besin değerlerini kaybederler. Daha sonra içine %10-20 oranında sızma zeytinyağı eklenerek tat ve koku bakımından yenebilecek duruma getirilmektedirler. Antioksidan ve mineral yönünden fakirdirler, zeytinyağı kalitesinden ve faydalarından uzaktırlar.

Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir ?
Zeytinden fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeyen berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte kendine özgü tat ve dokuda, doğal (naturel) halinde tüketilebilen, içerdiği serbest yağ asitleri 1’i geçmeyen zeytinyağları Naturel Sızma Zeytinyağı’dır.
Natural Sızma Zeytinyağı en kaliteli zeytinyağıdır. Tadı ve kokusu mükemmeldir. İçindeki antioksidan ve mineraller çok yüksektir, sağlıklıdır. Yemeklerde bol bol tüketilebilir.

Riviera zeytinyağı

Asitlik derecesi yüksek olan rafine zeytinyağının sızma zeytinyağı ilave edilmesi ile asit seviyesinin yükseltilmesi sonucu elde edilen riviera zeytinyağı, çeşitli temizlik süreçlerinden geçirilerek elde edilen bir zeytinyağı. İçerdiği natürel zeytinyağı oranı ile kalitesini ortaya koyan rafine zeytinyağları natürel zeytinyağlarına oranla daha az besleyici ve daha az miktarda vitamin içeriyor. Aroması ve tadı az olan bu zeytinyağı çeşidi yemeklerde sık kullanılan yağların başında geliyor.

Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Kızartmalarda ise riviera zeytinyağı kullanmak daha cazip bir seçenek olarak görülüyor

Natürel zeytinyağı ile rafinayon işlemi sonucu artık tadı olmayan, kokusuz yağ haline gelen rafine zeytinyağı karışımından meydana gelen ve serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 1 gramdan fazla olmayan yağdır.

 
Naturel zeytinyağı mı?
Adından da belli olduğu gibi kimyasal bir işlem olmadan üretilen zeytinyağı çeşidi… Asitlik derecelerine göre naturel sızma (%0,8-1 asit), naturel birinci (%2 asit), naturel ikinci (%3,3 asit) olarak ayrılıyor. Asitlik derecesi ne kadar düşük ise tat, koku ve içerik olarak o kadar kaliteli oluyor. Fakat kişinin damak tadı da seçimlerde önem taşıyor. Bazı kişiler zeytinyağının kendine has koku ve tadına alışık olmayabiliyor. Naturel sızma zeytinyağı vitamin ve fenolik bileşikler olarak doğallığını koruyor. Maliyeti biraz yüksek olmakla birlikte sağlık için en faydalı yağ olduğu biliniyor.

Riviera zeytinyağı mı?
Riviera zeytinyağını açıklamadan önce rafine zeytinyağını anlatmakta fayda var. Rafine zeytinyağı, kusurlu olarak tanımlanan asit oranı yüksek (%0,3) ham yağın fiziksel temizlik işlemine tabi tutularak rafine edilmiş hali… Riviera zeytinyağı ise rafine zeytinyağına %10-20 arasında sızma zeytinyağı eklenerek elde edilmiş, asitlik oranı % 1,5 civarında olan yağı ifade ediyor. Riviera zeytinyağının kalitesi içindeki naturel zeytinyağı miktarı ile ilişkili oluyor. Riviera zeytinyağının vitamin ve fenolik bileşikleri sızma zeytinyağına göre doğal olarak daha az… Genellikle zeytinyağının kendine özgü tadını sevmeyenler için yemeklik zeytinyağı olarak piyasaya sürülüyor.

SONUÇ: YEMEKLERİMİZDE HANGİSİNİ KULLANALIM?
Naturel sızma zeytinyağının doğal olarak üretildiğini ve eşsiz içeriğini düşünecek olursak her türlü yemekte kullanımında fayda var. Öncelikle sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biri olan kızartma ve kavurmalardan uzak durmak bu ikilemin arasında kalmamızı engelleyebilir. Zeytinyağını yemekleri pişirdikten sonra veya pişirme sırasında yemeğin suyuna eklemek bir çözüm… İlla ki kızartma yapılacaksa naturel sızma zeytinyağı kullanılabilir fakat zeytinyağının zahmetli bir süreçte üretildiği ve daha pahalı olduğu düşünüldüğünde, özellikle derin kızartmalarda maliyetli bir seçenek oluyor. Bu durumda Riviera kullanımı tercih edilebilir.

 

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.