Natürel sızma zeytinyağı

Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive oil)

Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive oil)

Natürel Sızma Zeytinyağı asit oranı en düşük ve kaliteli zeytinyağı çeşididir.  Natürel Sızma Zeytinyağı, dalından silkim ile düşürlen zeytinlerin 4 saat içerisinde, 27 derecenin altındaki ısılarda mekanik  işlemlerle sıkılmasıyla üretilen yağlardır. Üretildiği gibi başka bir işleme gerek kalmadan doğrudan tüketilebilirler.  Natürel sızma zeytinyağları da asit derecelerine göre uluslararası zeytinyağı konseyi (UZK) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standarlarla göre üç grupta değerlendirilirler.

Zeytinin ağaçtan toplanma şekline, ürünün kalitesine, kısa sürede sıkılıp sıkılmamasına ve de sıkma tesisinin özelliğine göre zeytinyağının kalitesi farklı oluyor. Üç türlü zeytinyağı var:
–  Natürel zeytinyağı
–  Rafine zeytinyağı
–  Riviera tipi zeytinyağı
1) Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden, doğal özelliklerini değiştirmeden uygun bir sıcaklıkta sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen yağdır.
Natürel zeytinyağları kendi içinde 2 farklı özellikte pazarlanır.

Sızma yağ nedir?
a) Natürel sızma zeytinyağı: (extra virgin olive oil) Kokusunda ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0.8 olan en iyi kalite natürel zeytinyağıdır.
b) Natürel birinci zeytinyağı: (virgin olive oil) Serbest asitlik derecesi % 0.8 ile % 2.0 arasında olan natürel zeytinyağıdır.
2) Rafine zeytinyağı: Asitlik derecesi % 2.0’nin üzerinde olan, kimyasal özelliği, tat ve kokusu değişmiş yağlara “ham yağ-rafinerilik yağ” adı verilir.
Bu tür yağlar özel tesislerde yapısı değiştirilmeden, kimyasal kullanılmadan rafine edilir. Böylece asitlik derecesi % 0-0.3 arasında değişen ve aroması olmayan bir yağ elde edilir. Bu tür yağlar doğrudan tüketime sunulmaz.
3) Riviera tipi zeytinyağı: Rafine zeytinyağına %10-20 oranında natürel yağ karıştırıldığında en çok % 1.0 asitlik derecesinde, hafif bir yağ elde edilir. Zeytinyağının canlı ve kuvvetli kokusuna pek alışık olmayanlar bu tip zeytinyağını tercih ederler.
–  Bu yıl 190 bin ton zeytinyağının yaklaşık olarak 40-50 bin tonu natürel yağ haline getirilecek.
–  Kalan 140-150 bin ton ham yağ rafine zeytinyağı olarak değerlendirilecek.
–  Rafine zeytinyağının yaklaşık 50 bin tonluk bölümü, natürel zeytinyağıyla harmanlanarak piyasaya riviera tipi yağ olarak sürülecek.

Natürel sızma zeytinyağı
Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive dil)

Genelde “erken hasat”, tam olgunlaşmadan toplanan zeytinlerin “soğuk”, başka bir anlatımla, herhangi bir biçimde ısıi işlemden geçiril­meksizin, sıkılmasıyla elde edilir. Zeytin meyvasındaki tat, koku ve vita­minler aynen korunmuştur. Asit oranı 1 ve altında olan bu “kusursuz” zeytinyağı ile yemek pişirmek, bana kalırsa bir tür “cinayettir”. Tadı, tam olgunlaşmadan sıkılan tanesinden dolayı, hem “meyvemsi” hem de “acımtrak”, rengi de doğalolarak yeşile çalan bu nefis yağ genelde çiğ olarak tüketilir. Salatalara ve daha önceden haşlanmış olan makarna, seb­ze, balık gibi yemeklerin tadını ya doğrudan ya da sos içinde daha da gü­zelleştirmekte kullanılır. Asit derecesi sıfıra en yakın sızma yağ İngiliz­ce’de “extra virgin” olarak nitelendirilir. Türkçesi, bakire yağın ekstrası; zeytin ezmesinin ilk sızması veya hafif sıkımından elde edilen halis yağ… Türkiye zeytinyağı üretiminin sadece yaklaşık yüzde 3 ‘lük bölümü bu ka­tegoriye giriyor. Fiyatı ise elbette ötekilerine oranla daha pahalı.

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik Zeytin ve Zeytin Yağı Satışı

Spread the love
  • Yum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.