Gemlik’te Zeytin Ekonomisi

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte
Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Gemlik’te Zeytin Ekonomisi zeytinin Gemlikteki durumu

 

EKONOMİK DURUM

 

Tarım ve Hayvancılık:  İlçede tarım denilince Zeytincilik başta gelmektedir. Dünyanın en kaliteli
zeytini Gemlik’te üretilmektedir. Türkiye standartlarında Gemlik tipi zeytin
olarak geçmektedir.

Bölgede;

ARAZİ
ALANI (Hektar)
Tarım Alanı:
12.842
Orman ve Fundalık:
21.532
Çayır-Mera:
511
Tarım Dışı Alan:
6.468
Su Yüzeyleri:
0
Meskun Araziler:
0
Tarım arazisinin çoğunluğunu zeytin alanı kaplamaktadır. Bunun yanında
sofralık zeytinin en iyi ilçemizde yetiştirildiği ve yetiştiriciliğinin
oldukça zahmetli, üretim masraflarının yüksek olduğu bu ürün Gemlik adı ile
özdeşleşmiştir.
Buna göre ilçemizde zeytinle ilgili bazı istastiki bilgileri şöyledir:
Zeytin Ağacı:
2.300.000 adet
Zeytin Alanı:
7.316 Ha.
Üretim (Ton):
37.740 Ton.
Sofralık Zeytin:
33.240 Ton.
Yağlık Zeytin:
4.500 Ton.

2017 Gemlik’te zeytin nasldı rekolte neydi

Zeytinin Başkenti olarak anılan Gemlik’te bu yıl rekoltenin 18 ile 20 bin ton olacağı  açıklandı. Şu ana kadar tahmini verilere göre yapılan hesaplamada, 20 bin ton’un üzerine de çıkılabileceği belirtildi.

MARMARABİRLİK 2 BİN TONU GEÇTİ

Gemlik'te Zeytin Ekonomisi ve rekolte
Gemlik’te Zeytin Ekonomisi ve rekolte

Marmarabirlik Gemlik Şube Başkanı İbrahim Demir, şu ana kadar 2 bin 200 kilo kendilerine taahhüt edildiğini, 20’sine kadar da taahhütleri almaya devam edeceklerini vurgulayarak; ‘’Kumla – Armutlu arası ve Ovaakça’da Gemlik Marmarabirlik’e bağlı. Engürücük’de önemli çapta verim alırken, Ovaakça’da kurak etkisini göstermiş. Gemlik’in Kumla’dan sonraki bölümünde de, ne yazık ki kurak nedeniyle düşüş yaşanacak. Gemlik havzasında, bu yıl sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise Gemlik’te rekolte oranının bu yıl olumlu olduğunu ifade ederek, mahsul dönemi öncesinde, Ziraat Odası tarafından değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.