Anasayfa / Gemlik Zeytin / Evde Sele Zeytini Yapımı
evde sele zeytin yapımı
evde sele zeytin yapımı

Evde Sele Zeytini Yapımı

Mehmet Palu
Sosyal MEDYA

Mehmet Palu

Mehmet Palu
Gıda Teknikeri
+90 537 916 28 53
Bursa / Gemlik / Umurbey
palu.mehmet16@gmail.com
Mehmet Palu
Sosyal MEDYA

Zeytin yapımı

Merhaba değerli okurlarım;

Bugün hasatı yapılan taze gemlik zeytinimizin yapımını ve tatlandırma yöntemlerinden birini siz değerli okurlarımla paylaşacağım.

İlk olarak dalından koparılmış siyah zeytinimizi iri boy zeytinden olacak şekilde evimize alıyoruz. Çiğ halde olan zeytinimizi öncelikle yıkama işleminden geçirerek iyice yıkıyoruz ki organik ilaç kalıntılarından ayrılsın, daha sonra 5 kg lık ambalajlarımızıda dejenfekte ediyoruz. Zeytinimizi şişeye çiğ halde dolduruyoruz, sonrasında ilk olarak 2,5 kaşık kaya tuzu sonrasında yarım çay bardağı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 3-4 dilim limon atıyoruz üzerine son olarakta 2-3 adet taze defne yaprağı koyuyoruz kapağını kapatıyoruz ambalajımızın. son olarak yapmamız gereken 2-3 gün aşırı şişemizi çeviriyoruz. Bu işlemi 7 ay süreyle yapıyoruz bu sayede yuvarlama sele zeytinimizi tatlandırmaya bırakıyoruz.

Çiğ halde gemlik zeytini tarafımızdan sağlanmaktadır. Sayfamızdan bulunan iletişim adresiyle iletişim formunu doldurarak bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Sele zeytini evde nasıl yapılır? Tuza gömülerek üretilmesine rağmen tabiî usullerle elde edilen en tuzsuz zeytin olan nefis aromalı sele zeytinini evde yapmak ve saklak çok kolay… Sele zeytinlerin ara sıra karıştırılması, çalkalanması gerekeceğinden yuvarlama zeytin olarak da tabir edilir.

zeytinlerin seçilmesine dair bilgileri tekrarlayalım. Sele zeytini yapımında kullanılacak zeytin danelerinin dalında iyice kararıp olgunlaşmış danelerden seçilmesi gerekiyor. Ardından zeytinlerin kabuğu zedelenmiş, yaralı bereli, hastalıklı görünen ve çok yumuşak olanlarının ayrılması ve daha sonra iyice yıkanması geliyor.

Günümüzde taze zeytin çoğu semt pazarında ve hatta çoğu büyük marketlerde satılıyor. Ağaçtan topladığınız, yahut satın aldığınız taze zeytinlerle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, katkı maddesi kullanılmamış, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilirsiniz. Kasım ayının ikinci yarısı siyah zeytin yapmak için en uygun zamandır. Ev yapımı kırma ve çizme yeşil zeytin tariflerini ve zeytin yapmanın püf noktalarını daha önce paylaşmıştım. Evde siyah zeytin yapmak biraz oyalayıcı olan yeşil zeytine göre çok daha kolaydır, ancak tatlanması için daha uzun zaman beklemek gerekir.

 

 

 

 

Mehmet Palu - Gemlik Zeytini yazar

Mehmet Palu
Gıda Teknikeri
+90 537 916 28 53
Bursa / Gemlik / Umurbey
palu.mehmet16@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp WhatsApp İletişim